;
Politika

Billie Eilish: “Sizi Uyarmadım Demeyin”

17 yaşındaki genç sanatçı Billie Eilish, 4 Eylül’de yayınladığı “All Good Girls Go To Hell” müzik videosunda insanlığın yarattığı iklim krizine karşı harekete geçmemiz gerektiği mesajıyla karşımıza çıkıyor. Eilish herkese 20 Eylül’de sokağa çıkma çağrısında bulunuyor.

Haber: Gülce DEMİRER

17 yaşındaki genç sanatçı Billie Eilish, 4 Eylül’de yayınladığı “All Good Girls Go To Hell” müzik videosunda oldukça önemli bir mesajla karşımıza çıkıyor. 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından düzenlenecek BM İklim Eylem Zirvesi’nde devlet liderleri, yerel yönetimler ve şirketlerin küresel ısınmayı 2030 yılında 1,5 derece sınırında tutmak için gerekli adımları içeren somut planlarını duyurmaları bekleniyor. Eilish ise bize düşen görevin 20- 27 Eylül arasında gerçekleşecek olan küresel iklim grevinde sokağa çıkmak ve sesimizi duyurmak olduğunu söylüyor; herkesin küresel ısınma ve fosil yakıt kullanımının durması konusunda eyleme geçmesi için çağırıda bulunuyor.

İklim krizine dikkat çekmeyi amaçlayan ve genç iklim aktivisti Greta Thunberg’in grev çağırısına destekte bulunan sanatçıların sayısı gün geçtikçe artıyor. Sanatçıların sosyal medyalarındaki takipçi sayıları ve ulaşabilecekleri kitlelerin büyüklüğü birçoğumuza göre oldukça fazla.

Bunun yanı sıra bu krize dikkat çekmek için her gün yayınlanan binlerce araştırma ve makalenin ötesinde sanatını bir sosyal mesaj vermek amacıyla kullanması da binlerce insana ulaşılmada çok büyük bir öneme sahip.

Özellikle genç neslin sanatçıları idolleştirmesi ve erişebilecekleri insanların sayısını göz önünde bulundurursak, şu an yaşadığımız küresel iklim krizinde sanat, oldukça elverişli bir sosyal medya aracı.

Rolling Stone’un haberine göre Eilish’in “When We All Fall Asleep, Where Do We Go? albümünde yer alan “All Good Girls Go To Hell” parçasının klibi, Greta’nın İklim Grevi’ni destekleyen bir mesaj taşıyor. 

“Sokağa Çıkın”

Şarkıyı dikkatle dinlediğimizde sözleri ve klibinin dünyaya yaptıklarımız, Kaliforniya’da çıkan yangınlar, fosil yakıtlara olan bağımlılığımız gibi konulara değindiğini fark ediyoruz. Klipte özellikle fosil yakıt kullanımımız sebebiyle birçok hayvanın petrol sızmış alanlara düşerek çok acı bir şekilde öldüklerine değinmiş Eilish. Klipte, kendisi de bir melek olarak uyanıyor, ancak uçamadan petrol sızmış bir alana düşüyor. O esnada arkasında devasa bir yangın sahnesi yer alıyor. Bütün vücudu petrol kalıntılarına bulanmış Eilish, kanatları alev alırken yürümeyi bile başaramıyor. İklim krizi konusunda gereken önlemler alınmaz ve eyleme geçilmez ise gelecekte karşılaşacağımız bir dünyanın metaforunu gösteriyor Eilish. Etrafı yanmaya ve yok olmaya devam ediyor. “Sizi uyarmadım demeyin” diyor şarkısında.

Eilish’in 4 Eylül’de Instagram’dan yaptığı paylaşımı ve videosuna eklediği bir not da bütün dünyayı 20 Eylül’deki iklim grevine çağırıyor: “Şu anda dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan hükümet liderlerine yalvarıyor. Dünyamız öngörülemeyen bir hızla ısınıyor, buzullar eriyor, okyanus seviyeleri yükseliyor, vahşi yaşam zehirleniyor ve ormanlarımız yanıyor. 23 Eylül’de BM, iklim kriziyle nasıl mücadele edileceğinin tartışacağı 2019 İklim Eylemi Zirvesi’ni gerçekleştirecek. Zaman hızla geçiyor. 20 Eylül Cuma ve 27 Eylül Cuma günleri siz de sesinizi duyurun. Sokağa çıkın. #climatestrike

20 Eylül’de milyonlarca insan iş yerlerinden ve evlerinden Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerine katılarak hükümet liderlerine, iklim kriziyle mücadele adına somut adımlar atmaları talebinde bulunmak için sokağa çıkacak. Aktivistler, BM Genel Sekreteri Guterres’in İklim Eylem Zirvesi’ne ilişkin beklentilerinin devletler, şirketler ve kent yönetimleri tarafından hayata geçirilmesini talep ediyorlar.

Yayınlanmasının üzerinden henüz iki gün geçmesine rağmen video 18 binden fazla izlenme almış ve YouTube’da öne çıkan videolarda 11. sırada yer alıyor. Videonun açıklama kısmında ise Eilish’in Instagram’da yaptığı açıklama yer alıyor. Yorumlara bakıldığında ise Eilish’in mesajının hayranlarına ulaştığı ve iklim krizinin günümüzün en önemli sorunu olduğunun anlaşıldığı görülüyor.