;
Bilim

Beryl Fırtınası Teksas’ı Vurdu: 2,7 Milyon İnsan Elektriksiz Kaldı, Petrol Üretimi Durdu

berly

Sahilden karaya doğru girdikçe fırtına seviyesine düşen Beryl, Teksas’ta etkili oldu. Bölgede 2,7 milyondan fazla hane ve işyerinde elektrikler kesildi ve ABD’nin en büyük petrol ve gaz üreticisi olan eyalette üretim durdu, petrol limanları kapandı.

Tropik Beryl Fırtınası, pazartesi günü Teksas’ı vurdu. Beryl, en az 3 kişinin ölümüne, otoyolların sular altında kalmasına, petrol limanlarının kapanmasına, 1300’den fazla uçuşun iptal edilmesine ve 2,7 milyondan fazla hane ve işyerinde elektrik kesintisi yaşanmasına neden oldu.

Mevsimin kaydedilen en erken Kategori 5 kasırgası olan Beryl, Houston’a doğru ilerleyişini sürdürmeden önce Teksas’ın sahil kasabası Matogorda’yı tehlikeli fırtına dalgaları ve yoğun yağmurla vurdu. ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) kasırganın zayıflayarak fırtına seviyesine düştüğünü açıkladı. NHC ayrıca mevcut koşulların Teksas, Louisiana ve Arkansas’ta hortumlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Karaya doğru girdikçe hızla zayıflayacağı tahmin edilen fırtına, geçen hafta da Jamaika, Grenada ve St. Vincent ile Grenadinler üzerinden yıkıcı bir yol izledi ve Teksas’a ulaşmadan önce Meksika ile Karayipler’de en az 11 kişinin ölümüne sebep oldu.

Teksas’ta 53 yaşında bir erkek ve 74 yaşında bir kadın farklı iki vakada evlerinin üzerine devrilen ağaçlar nedeniyle hayatını kaybetti. Üçüncü bir şahıs ise Houston’da işe giderken bir alt geçitte boğularak can verdi.

Elektriğin Gelmesi Birkaç Günü Alabilir

ABD’nin en büyük petrol ve gaz üreticisi konumunda bulunan eyalette petrol rafineri faaliyeti yavaşladı ve bazı üretim tesisleri boşaltıldı. Eyalet yetkilileri, güçlü rüzgarların devam ettiği sırada kurtarma çalışmalarına odaklanırken, fırtınanın neden olduğu ekonomik hasarın miktarı henüz belirlenmedi. Teksas Halk Hizmetleri Komisyonu Başkanı Thomas Gleeson, elektriğin yeniden sağlanmasının birkaç gün sürebileceğini söyledi.

Fırtınanın izlediği yol boyunca yaratacağı tehlike konusunda yapılan uyarların ardından bölgede yaşayanlar pencerelerini tahtalarla kapatıp yakıt ve diğer temel malzemeleri stokladı. Sel suları Houston genelinde 25 cm seviyelerine ulaştı.

Fırtınadan önce Corpus Christi, Galveston ve Houston çevresindeki büyük petrol nakliye limanlarının kapanması nedeniyle, ham petrol ihracatının, rafinerilere yapılan ham petrol sevkiyatlarının ve tesislerden motor yakıtı sevkiyatlarının aksadığı belirtildi.

Fırtınadan önce aralarında Shell ve Chevron da bulunduğu petrol üreticileri, Meksika Körfezi’ndeki offshore üretim platformlarından personellerini tahliye etti. Marathon Petroleum Corp’un (MPC.N) Teksas’taki rafinerisi de pazartesi günü fırtına sırasında bir güç kesintisi yaşadı.