Ekonomi

Batmanlılar Batman Çayı Üzerine Yapılacak OSB’yi İstemiyor

Batman’daki yurttaşlar ve STK temsilcileri, Batman Valiliği’nin Batman Çayı üzerinde yapılacağını açıkladığı OSB’ye itiraz etmeye devam ediyor. Batman Çevre Platformu dönem sözcüsü Hasan Argunağa, projenin Batman Çayı’na zarar vererek kentin içme suyunu kirleteceği, ekoloji ve tarımsal faaliyetleri tahrip edeceği ve birçok kuş ve balık türünün yaşam alanını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Batman Valiliği 2022 yılında Batman Çayı üzerinde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesini hayata geçireceklerini kamuoyuna duyurmuştu. Proje duyurulduktan bu yana halktan ve STK temsilcilerinden itirazlar gelmeye başladı. Kentteki çevreciler ve STK temsilcileri, OSB’nin kentin içme suyunu kirleteceğini, ekolojiyi tahrip edeceği ve birçok kuş ve balık türünün yaşam alanını tehlike altına sokacağını ifade etti.

“İçme Suyu Güvenliği Tehlikeye Girer”

İklim Haber’e konuşan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı ve Batman Çevre Platformu’nun dönem sözcüsü Hasan Argunağa, projenin vereceği zararları anlattı. Argunağa şu ifadeleri kullandı; “Vali bir basın toplantısında OSB kuracağını dile getirmişti. Biz Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak randevu istedik ama bir türlü dönüş olmadı. Geçen yıl basın açıklaması yaparak bilgi istedik. Uygun yerlerde yapılsın istedik. Batman çayı üzerinde kurulursa en başta içme suyumuzun güvenliği tehlikeye girer. Tarım arazilerin tahrip olması, ekolojik zararları, baraj ve barajın yarattığı taşkınları, oradaki canlıların yaşam riskini bir tarafa bırakın kentin suyu tehlikeye girer. Çünkü kentin içme suyu Batman Çayı havzasından karşılanıyor. 700 bin insan doğrudan etkilenecek. Petrol sahaları var, daha önce içme suyumuza sirayet etmişti.”

“DiCaprio’nun Gündeme Getirdiği Balıklar da Etkilenecek”

ABD’li aktör Leonardo DiCaprio, geçtiğimiz günlerde 7 dilde yayın yapan Mongabay gazetesinin, “dünyanın en çok aranan 10 balık türü”nden biri olduğu belirtilen “Batman Bantlı Çöpçü Balığı”nın (Paraschistura chrysicristinae) 47 yıl aradan sonra Batman Çayı’nda görüldüğü haberini takipçileriyle paylaşmıştı.  Argunağa, OSB’nin bölgede yapılmasıyla bu balıkların yaşam alanının da zarar göreceğini belirtti: “Uzun süredir kentteki STK’larla karşı çıkıyor, itiraz ediyoruz. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Çevre ve insana zararı olmazsa neden karşı çıkalım. Her OSB kirlilik demek. Kuş cennetinin olduğu bir alan. Meşhur endemik balıkların yaşadığı yer. Ünlü aktör DiCaprio’nun gündeme getirdiği balıkların da yaşam alanı. Onlar da zarar görecek.”

“OSB Doğal Yaşam Alanlarının Yok Olmasına Neden Olacak”

Öte taraftan Batman Emek ve Demokrasi Platformu da Batman Çayı kenarında yapılması kararlaştırılan Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) ilişkin basın açıklaması yaptı. Birçok STK temsilcisinin katıldığı açıklamada OSB’nin yapılması halinde kentin hava, su ve doğasının etkileneceği ifade edildi.

Açıklamayı okuyan TMMOB Batman İKK Sekreteri Mazlum Rohat Ekinci kentin gelişimine katkı sunacak yatırımların doğru yerde yapılmasının herkesin sorumluluğu olduğunu söylerken şöyle devam etti: “Kentin tümünü ve geleceğini etkileyecek bu tarz kararlarda kamuoyunun ve STK’ların görüşleri son derece önemlidir. Kentin geleceğini etkileyen kararlar birkaç kişi tarafından alınacak kararlar değildir. Yatırımların doğru temelde yapılması ve bizlere, doğamıza, geleceğimize zarar verecek kararlardan uzak durulması gerekmektedir. Batman çayı havzasının imara açılarak burada yapılaşma yapılması son derece vahim sonuçlar doğuracaktır. Kent merkezinin içinden geçerek akan çayın OSB alanına açılması çevre felaketlerine neden olacaktır. OSB alanlarının yarattığı çevre kirlilikleri kamuoyu tarafından bilinmektedir. Batman çayında yapılacak OSB alanları da suyumuzun, toprağımızın ve havamızın kirletilmesine neden olacak ve şehirde yaşayan insanımızın geleceğini olumsuz etkileyecektir.”

Balıkların ve diğer canlıların yaşam alanlarına değinen Ekinci, sel felaketlerine de dikkat çekti ve duyarlılık çağrısı yaptı. Ekinci,  “Batman çayında yapılacak sanayi çalışmaları kentin hava kirliliğinin artmasına neden olacaktır. Göçmen kuşların geçiş güzergahına ev sahipliği yapan çayda yapılacak OSB alanları doğal yaşamı alanlarının yok olmasına neden olacaktır. Batman çayında yaşayan balıkların ve canlı organizmaların yaşam alanlarını korumamız ve gelecek nesillere aktarmamız gerekirken bu alanları tehlikeye atmak sorumsuzluktur. Batman çayında yaşayan canlıların yaşam alanlarına zarar verecek bu tarz yaklaşımlar son derece tehlikelidir. Taşan çay suları her yıl tarım arazilerine zarar vermekte ve mağduriyetler yaşanmaktadır. Geçen yıl yaşanan taşkında Kozluk yolunun bir bölümünün yıkılması ile birlikte bir insanımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu alanda yapılmak istenen OSB alanları teknik olarak yanlış olacağı ve karardan vazgeçilmemesi halinde sonraki yıllarda ciddi tehlikeler yaşanacağını belirtmek isteriz. Sel sularının can kayıplarının yaşanmasına ve ekonomik olarak ciddi zararlar verdiği kamuoyu tarafından bilinen bir gerçekliktir” ifadelerine yer verdi.  

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024