Dicle Nehri üzerinde bulunan Ilısu Barajı göl havzasında toplu balık ölümleri yaşanıyor. Batman sınırların içinde bulunan gölde yaşanan ölümler, günlerdir yaşam savunucuların gündeminde. Batman Çayı’nda da geçtiğimiz aylarda balık ölümleri yaşanmış, ölümlerin BOTAŞ’tan sızan petrolden kaynaklandığı tespit edilmişti.
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, ortaya çıkan tabloya seyirci kalınmaması gerektiğini söyledi. Argunağa, “Batman Ilısu/Veysel Eroğlu Barajı göl havzasında günlerdir toplu balık ölümleri yaşanıyor. Oymataş, Kavşak ve diğer bölgelerde yaşanan bu gelişme son derece endişe verici. İlgili kurumların ve kamuoyunun buna sessiz kalmaması lazım. Halkımızı, yerel ve yaygın basın/medya temsilcileri ve kamuoyunu duyarlı olmaya ve sosyal medyada tepki göstermeye davet ediyoruz Bizler yaşananların takipçisi olacağız” diye konuştu.
BOTAŞ’ın Batman Çayı üzerinden geçen boru hattında geçtiğimiz aylarda petrol sızıntısı yaşanmıştı. Argunağa, bir kez daha bu ihtimale dikkat çekti. Sorumlu kurumlara çağrıda bulunan Argunağa, “Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü söz konusu toplu balık ölümleri ile ilgili bir çalışma yaptı mı bilmiyoruz. BOTAŞ boru hattından bir sızma var mı fikri aklımıza takılıyor. Birileri ilaçla, dinamitle veyahut jeneratörlerle avlama yapsa bu vahim katliam yaşanır mı bilemiyoruz. Bunu açığa çıkarmak Tarım İl Müdürlüğüne düşer. Su ürünleri mühendislerinin sorunu araştırıp, balık ölümlerinin nedenini açığa çıkarması için ilgili kurumu ve denetimden sorumlu Batman ve Diyarbakır Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı yetkilileri göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…