Bilim

Barents Denizi Ekolojik Felaket ile Karşı Karşıya

Kuzey Buz Denizi’nin Norveç ve Rusya arasındaki bölümünü oluşturan Barents Denizi’nin kuzey kısmı 18 yıl içerisinde 1.5 derece ısındı. Norveç Deniz Araştırması Enstitüsü ve Bergen Üniversitesi’nden bilim insanlarının Nature Climate Change adlı akademik dergide yayımlanan yeni araştırmasına göre, bölgenin yakın gelecekte ekolojik bir felakete uğrayabileceği öngörülüyor.

İskandinavya’nın kuzeyinde ve Svalbard’ın uzak takımadalarının doğusunda yer alan Kuzey Barents Denizi ekolojik bir felaket ile karşı karşıya. Norveç Deniz Araştırması Enstitüsü ve Bergen Üniversitesi’nden bilim insanlarının Nature Climate Change adlı akademik dergide yayımlanan yeni araştırması Barents Denizi’nin kuzey kısmının 2000 yılından beri 1.5 derece ısındığını ortaya koydu. Çalışmanın sonucuna göre Barents Denizi’ndeki Arktik ikliminin yerine yakın gelecekte Atlantik iklim sistemine has daha sıcak hava koşulları etkili olacak.

1970-2016 dönemine ait verileri analiz eden Norveçli bilim insanları, Barents Denizi’nin buzulların erimesi sonucunda beslendiği tatlı su hacminin giderek azaldığını, bu durumun tuzlu ve tatlı su dengesini bozduğunu ortaya koydu.

Barents Denizi, soğuk kuzey kısmı ve daha yumuşak iklimin hâkim olduğu güney kısmı olarak iki farklı bölgeye bölünebilir. Kuzey kısmının ekosisteminin buz örtüsüne bağlı olduğu kabul ediliyor. Normal bir iklim döngüsü ile buz tabakası eriyerek, denizi tatlı su ile besliyor, kışın ise tekrar bir buz örtüsü oluşturuyor. Uzmanlarsa, sıcak Atlantik sularının ilerlemesi sonucunda soğuk suların giderek daha kuzey bölgelere kaydığını açıklıyor.

Araştırmaya göre ayrıca Barents Denizi’ndeki ısınma sürecinin Arktik bölgede oluşan ‘sıcak nokta’ nedeniyle geri dönüşü zor ve iklim koşullarındaki değişimin, denizin ekosistemine yıkıcı etkisi olacak.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024