Bilim

Barents Denizi Ekolojik Felaket ile Karşı Karşıya

Kuzey Buz Denizi’nin Norveç ve Rusya arasındaki bölümünü oluşturan Barents Denizi’nin kuzey kısmı 18 yıl içerisinde 1.5 derece ısındı. Norveç Deniz Araştırması Enstitüsü ve Bergen Üniversitesi’nden bilim insanlarının Nature Climate Change adlı akademik dergide yayımlanan yeni araştırmasına göre, bölgenin yakın gelecekte ekolojik bir felakete uğrayabileceği öngörülüyor.

İskandinavya’nın kuzeyinde ve Svalbard’ın uzak takımadalarının doğusunda yer alan Kuzey Barents Denizi ekolojik bir felaket ile karşı karşıya. Norveç Deniz Araştırması Enstitüsü ve Bergen Üniversitesi’nden bilim insanlarının Nature Climate Change adlı akademik dergide yayımlanan yeni araştırması Barents Denizi’nin kuzey kısmının 2000 yılından beri 1.5 derece ısındığını ortaya koydu. Çalışmanın sonucuna göre Barents Denizi’ndeki Arktik ikliminin yerine yakın gelecekte Atlantik iklim sistemine has daha sıcak hava koşulları etkili olacak.

1970-2016 dönemine ait verileri analiz eden Norveçli bilim insanları, Barents Denizi’nin buzulların erimesi sonucunda beslendiği tatlı su hacminin giderek azaldığını, bu durumun tuzlu ve tatlı su dengesini bozduğunu ortaya koydu.

Barents Denizi, soğuk kuzey kısmı ve daha yumuşak iklimin hâkim olduğu güney kısmı olarak iki farklı bölgeye bölünebilir. Kuzey kısmının ekosisteminin buz örtüsüne bağlı olduğu kabul ediliyor. Normal bir iklim döngüsü ile buz tabakası eriyerek, denizi tatlı su ile besliyor, kışın ise tekrar bir buz örtüsü oluşturuyor. Uzmanlarsa, sıcak Atlantik sularının ilerlemesi sonucunda soğuk suların giderek daha kuzey bölgelere kaydığını açıklıyor.

Araştırmaya göre ayrıca Barents Denizi’ndeki ısınma sürecinin Arktik bölgede oluşan ‘sıcak nokta’ nedeniyle geri dönüşü zor ve iklim koşullarındaki değişimin, denizin ekosistemine yıkıcı etkisi olacak.

Önceki Haberler

Geleceğin Zirvesi Fosil Yakıtlar Konuşulmadan Olmaz!

BM’ye üye devletler, STK’lar, bilim insanları 22-23 Eylül’de düzenlenecek Geleceğin Zirvesi’nde küresel zorlukların çözümüne yönelik…

6 Eylül 2024

Afşin Elbistan A Termik Santralı’na 2 Yeni Ek Ünitenin Sağlık Maliyeti 88 Milyar TL’ye Ulaşacak!

Yeni bir çalışmanın sonucuna göre, Afşin Elbistan A Termik Santralı’na yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava…

6 Eylül 2024

2024 Yazı Tarihin En Sıcak Yazı Olarak Kayıtlara Geçti

Copernicus'un raporunda, 2024'ün kayıtlardaki "en sıcak yıl" olma olasılığının giderek arttığı da kaydedildi.  Avrupa Birliği'nin…

6 Eylül 2024

Doğu Kafkasya’dan AB’ye Yeşil Enerji Sağlamak için Yeni Bir Girişim Başlıyor

Azerbaycan, Gürcistan ve iki AB ülkesi Doğu Kafkasya'dan Avrupa Birliği'ne (AB) daha fazla yenilenebilir enerji…

6 Eylül 2024

İklim Değişikliği 400 Milyon Öğrencinin Eğitimden Mahrum Kalmasına Neden Oldu

Dünya Bankası’nın yeni bir raporuna göre, 2024 yılında 10 yaşında olan bir çocuk, 1970 yılında…

5 Eylül 2024

Veri Merkezleri Karbon Emisyonunda Patlamaya Neden Olacak

Yeni bir araştırmaya göre teknoloji devlerinin küresel veri merkezleri 2030 itibarıyla, 2,5 milyar metrik tonluk…

5 Eylül 2024