Sanal ortamda gerçekleştirilen Climate Vulnerable Forum etkinliğinde Bangladeş, tüm ülkeleri iklim hedeflerini yükseltmeye ve bu yılın sonuna kadar 2030 için yeni emisyon azaltım hedeflerini sunmaya çağırdı.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Çarşamba günü sanal ortamda gerçekleştirilen Climate Vulnerable Forum (CVF) etkinliğinde, Bangladeş Başbakanı iklim değişikliğinin ön saflarında yer alan ülkeleri örnek olmaya çağırdı.
Geçtiğimiz ay Hasina, iklim değişikliğinin etkilerine karşı savunmasız 48 gelişmekte olan ülkeden oluşan bir koalisyon forumunun başkanlığını devraldı. Hasina, komiteye ikinci kez başkanlık ediyor. Daha önce 2011-2013 arasında görev yapmıştı.
Hasina etkinlikte, ulusal katkı beyanları (NDC’ler) olarak bilinen artırılmış iklim hedeflerini 31 Aralık 2020’ye kadar BM’ye sunmanın önemini vurguladı ve “Harekete geçme zamanı yarın değil bugündür. Bizi hayatta tutan destek sistemlerini yok ediyoruz. Bu geri dönüşü olmayan bir yol” dedi.
Deniz seviyesinin altında kalan Bangladeş, iklim değişikliğine ve deniz seviyesinin yükselmesine karşı dünyanın en savunmasız ülkelerinden biri. Geçtiğimiz ay ülke, neredeyse 10 yılın en şiddetli yağmurunun ardından şiddetli sellere de maruz kaldı.
Hasina, Bangladeş’in bölgedeki iklim direncini artırmak için geçtiğimiz ay başkenti Dakka’da küresel bir iklim adaptasyon ofisi açtığını söyledi. Ülke, her yıl, milyonlarca ağaç ve sele dayanıklı mahsulün dikilmesi de dahil olmak üzere, iklime uyum programlarına, GSYİH’sinin % 1’ini yani yaklaşık 2 milyar dolar harcıyor.
Harekete geçirme çağrısına rağmen Hasina, Bangladeş’in güncellenmiş iklim planını ne zaman teslim edeceğini açıklamadı.
Paris Anlaşması uyarınca, imzacıların 2020’den başlayarak her beş yılda bir iklim taahhütlerini güncellemeleri bekleniyor. Bugüne kadar, küresel emisyonların %3,6’sından sorumlu 13 ülke güncellenmiş iklim planlarını teslim etti.
İklim forumunun eski başkanı olan Marshall Adaları, Kasım 2018’de güncellenmiş NDC’sini sunan ilk CVF ülkesiydi ve 2050’de net sıfıra giden yolda 2035 yılına kadar emisyonları 2010 seviyelerinin % 58 altına düşürme hedefi koymuştu.
Ruanda ve Vietnam da son iki yılda yeni NDC’lerini sundular. Geriye hedeflerini güncellemesi gereken 45 CVF ülkesi kalıyor.
Küresel Uyum Merkezi’nde CVF başdanışmanı Matthew McKinnon, diğer üyelerin güncellenmiş planlarını ne zaman sunmayı planladıklarını bilmediğini söyledi.
BM eski Genel Sekreteri Ban Ki-Moon forumdaki konuşmasında, Paris Anlaşması’nın en zorlu 1.5 derece sıcaklık sınırının erişilebilir durumda kalması için önümüzdeki 10 yıl içinde küresel emisyonların yılda % 7.6 oranında azaltılması gerektiğini söyledi.
“Geri dönüşü olmayan noktayı geçmeden önce çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız. Yoksullar ve en savunmasız ülkeler bile harekete geçebiliyorsa, o zaman herkes geçebilir” dedi.
Ban, 2015 yılında ülkeler tarafından belirlenen NDC’lerin toplamının küresel ısınmada 2-3 derece artışa yol açacağını ve bu nedenle güncellenmesi gerektiğini söyledi. Bangladeş’in başkenti Dakka gibi şehirlerin “üç derecelik artışın yaşandığı bir dünyada var olamayacağını” ekledi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…