Bilim

Bangladeş’teki Sellerden 5 Milyondan Fazla İnsan Etkilendi

Bangladeş’te aralıksız muson yağmurları ve taşan nehirlerin neden olduğu sellerden en az 20 kişinin öldüğü ve 5,2 milyondan fazla kişinin etkilendiği duyuruldu.

Sel suları, özellikle kapalı yolların kurtarma ve yardım çalışmalarını engellediği uzak bölgelerde, birçok insanı izole etti ve acil yiyecek, temiz su, ilaç ve kuru giysilere ihtiyaç duymasına neden oldu.

Hükümetin Başdanışmanı Muhammed Yunus, televizyonda yayımlanan konuşmasında, yönetimin sel mağdurlarının normale hızlı bir şekilde dönmesini sağlamak için gerekli tüm önlemleri aldığını söyledi.

Eski Başbakan Şeyh Hasina bu ay öğrencilerin önderliğindeki ayaklanma nedeniyle ülkeden kaçmıştı. Nobel Barış Ödülü sahibi Yunus ise geçici hükümete liderlik ediyor.

Comilla bölgesindeki bir köyde yaşayan 65 yaşındaki çiftçi Abdul Halim, gece yarısı 3 metre yüksekliğindeki sel suları nedeniyle çamur kulübesinin süpürüldüğünü söyledi.

Reuters’a yaptığı açıklamada Halim, “Ne yiyecek ne de su var. Köylerin derinliklerine yardım getiren yok denecek kadar az. Az sayıda ulaşan yardımı almak için ana yola gitmeniz gerekiyor” diye konuştu.

Bangladeş’teki bazı kişiler, sellerin komşu Hindistan’daki baraj kapaklarının açılmasından kaynaklandığını iddia ederken, Yeni Delhi bu iddiayı reddetti. Yunus, “Gelecekteki sel felaketlerinin önlenmesi için komşu ülkelerle görüşmelere başladık” dedi.

Bangladeş Meteoroloji Dairesi, su seviyelerinin çok yavaş azalması nedeniyle, muson yağmurlarının devam etmesi halinde sel koşullarının süreceği konusunda uyardı.

400 binden fazla insan, selden etkilenen 11 bölgedeki yaklaşık 3 bin 500 sığınağa gitti; burada yaklaşık 750 sağlık ekibi tedavi için çalışıyor; ordu, hava kuvvetleri, donanma ve Bangladeş Sınır Muhafızları kurtarma operasyonlarına yardımcı oluyor.

Dünya Bankası Enstitüsü’nün 2015 yılında yaptığı bir analiz, dünyanın iklim açısından en hassas ülkelerinden biri olan Bangladeş’te 3,5 milyon insanın her yıl nehir taşkınları riskiyle karşı karşıya olduğunu tahmin etmişti. Bilim insanları bu tür felaket olaylarının şiddetlenmesini iklim değişikliğine bağlıyor.

Plan International Bangladeş Ülke Direktörü Kabita Bose, “Bu yılki muson yağmurlarının etkisi yaygın ve yıkıcı oldu. “Topluluklar tamamen sular altında kaldı ve artık çocuklar da dahil olmak üzere milyonlarca insan güvenli barınağa ve insani yardıma ihtiyaç duyuyor” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024