Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Eğer iklim değişikliğinin etkilerini dikkate almazsak ve buna ilişkin tedbir almazsak çok daha vahim tabloların ortaya çıkabileceğini gördük. Dolayısıyla bu artık bir milli güvenlik meselesidir” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, iklim değişikliğinin Türkiye’ye etkileri ve Bakanlığın bu konudaki çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
İklim değişikliğinin bugün tüm dünyanın mücadele verdiği bir süreç olduğuna işaret eden Kurum, dünya sıcaklığının 1,5 santigrat derece, deniz suyu seviyesinin de 19 santimetre yükseldiğini, 100 yılın sonunda ise deniz suyu seviyesinin ve hava sıcaklığının artmasının beklendiğini söyledi.
Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli adımlar attığını ifade eden Kurum, 81 ilde İklim Değişikliği Eylem Planı çerçevesinde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Kurum, 81 ilde millet bahçeleri, ekolojik koridorlar oluşturduklarını, şehrin nefes almasını sağlayacak yeşil alan miktarını artırdıklarını ifade etti.
“İklim Değişikliğiyle Mücadelemizi Kararlı Şekilde Sürdürmeliyiz”
Türkiye’de daha önce görülmeyen balon balığının artık denizlerde yaşamaya başladığını belirten Kurum, ülkede obruklar oluştuğunu, doluların büyüklüğü ve yağışların şiddetinin artmaya başladığını belirterek, “Bu anlamda biz de ülke olarak iklim değişikliğiyle ilgili mücadelemizi kararlı şekilde sürdürmek zorundayız” dedi.
Antalya’da yaşanan hortumlar, Karadeniz’de yaşanan heyelan ve sel olaylarının şehirlere çok ciddi zararlar verdiğini vurgulayan Kurum, şöyle devam etti: “Eğer iklim değişikliğinin etkilerini dikkate almazsak ve buna ilişkin tedbir almazsak çok daha vahim tabloların ortaya çıkabileceğini gördük. Dolayısıyla bu artık bir milli güvenlik meselesidir. Şehrimizin, vatandaşımızın güvenliğini, canını malını ilgilendiren bir meseledir. Bu meseleye ilişkin topyekûn bir duruş sergilemeliyiz.”
İç Anadolu Bölgesi Eylem Planı hazırlanıyor
Bakan Kurum, bölge bölge iklim değişikliğine ilişkin eylem planları hazırladıklarını, yedi bölge için çalışmaları başlattıklarını vurgulayarak “İlk olarak Karadeniz Bölgemizden başladık ve eylem planımızı açıkladık. Şimdi ikinci olarak İç Anadolu Bölgemizin eylem planı hazırlığını yapıyoruz. Diğer bölgelerimizi de en kısa sürede hazırlayacağız” diye konuştu.
Kurum, artık dünyanın tüm gündeminin iklim değişikliği ve etkileri olacağını belirterek, bu nedenle iklim değişikliğine ilişkin kararlı duruşun daha da artırılması ve devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…