Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum filtresiz beş termik santralın tamamen kapatıldığını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, incelenen yedi termik santraldan dördüne geçici faaliyet belgesi verildiğini, üç santralın ise gerekli çevre izinlerini aldığını bildirdi.
Soma Termik Santralının dört ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edileceğini belirten Kurum, şunları söyledi: “Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralları tamamen, Manisa Soma Termik Santralı ise kısmi olarak kapatılmıştır. Kapatılan termik santralların yönetimlerine, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek.
Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santrallar Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santrallarıdır. Mevzuat gereğince altı ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar. Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralları çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır.”
Kütahya
Kütahya’nın Tavşanlı ve Seyitömer ilçelerinde bulunan termik santraller, verilen sürede bacalara filtre takılmadığı gerekçesiyle dün sabah saatlerinde Kütahya Jandarma Komutanlığı ekiplerince mühürlendi. İki santraldaki üretim faaliyetleri durduruldu.
Kütahya’da bulunan iki termik santralın, bacalarına filtre takmadığı gerekçesiyle ‘Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ kapsamında geçici faaliyet belgesini yeniden alması gerektiği belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talimatıyla Kütahya İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından faaliyetleri durdurulan termik santrallara geçici faaliyet belgesi alıncaya kadar üretim faaliyetinde bulunulmaması gerektiği, mühürleme işlemi yapan jandarma ekiplerince tebliğ edildi.
Sivas
Sivas’ın Kangal ilçesinde, özel bir şirket tarafından işletilen termik santral, tanınan süre içinde filtre ile ilgili şartları sağlayamadığı gerekçesiyle mühürlendi.
Kangal ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan termik santralda yapılan denetim sonucu filtre takmadığı tespit edilince, mühürlendi. Üretimin durduğu santraldaki işçilere izin verildi.
Zonguldak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talimatıyla, Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren Çatalağzı Termik Elektrik Santralı’nda (ÇATES) üretim, bacalara filtre takılmaması nedeniyle durduruldu. Termik santral mühürlendi.
Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde, 1946 yılında faaliyete geçen ve 2014’te özelleştirme sonucu Elsan Enerji’ye satılan, iki üniteden oluşan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santralı’nın bacalarında filtre bulunmuyor. Termik santralın filtresiz çalışmasıyla oluşturduğu çevre kirliliği tepki çekiyordu.
Manisa
Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Soma Termik Santralı’na giden bakanlık yetkilileri gerekli çevre yatırımlarını tamamlamadığı tespit edilen santralın kömür giriş kapılarını mühürledi. Kömür girişinin kesildiği santralın faaliyetleri “geçici faaliyet belgesi” alıncaya kadar durdu.
Konuyla ilgili CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu basın açıklaması yaptı.
Bakıroğlu yaptığı açıklamada “Biz CHP olarak yıllar önce, bu termik santralların özelleştirilmesi sürecinde bu duruma karşı çıkmıştık. Bugün içerisinde bulunduğumuz durum, özelleştirmeler konusunda CHP’nin ne kadar yerinde ısrar ettiğinin göstergesidir. Soma’yı diğer kapanan termik santrallardan ayıran bir özellik var. Termik santraldan çıkan sıcak suyla, Soma’da 12 bin hane ısınmaktadır. Ancak 12 bin hane, soğuğa mahkum olmuş durumda. Okullar açılacak. Açılan okullar arasında 13’ü, bu ısınma yöntemiyle öğrencilerimizin sınıflarını sıcak tutuyor. Resmi daireler de aynı durumda” dedi.
Kahramanmaraş
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki Afşin-Elbistan A Termik Santralı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince mühürlendi, santralın faaliyeti durduruldu.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, dün sabah saat 09.30 sıralarında Afşin’in Çoğulhan Mahallesi’ndeki Afşin-Elbistan A Termik Santralı’na gitti. Kül tutucu filtreleri ve baca gazı artıma tesis olmadan çalışan santral, ekipler tarafından mühürlenerek enerji üretimine son verildi. Santralın, kazanlardaki kömürün bitene kadar çalışacağı belirtildi.
Kahramanmaraş Valiliği konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Afşin-Elbistan Elektrik Üretim A.Ş.’nin çalışmaları ‘Geçici faaliyet belgesi’ alıncaya kadar durdurulmuştur” denildi.
Ne olmuştu?
Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan 15 termik santrale baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmişti. Kamuoyunun ve çevre örgütlerinin tepkisini çeken yasayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veto etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ülke genelindeki termik santrallara çevre yatırımlarını tamamlaması için 31 Aralık’a kadar süre tanımıştı.