Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon’un Araklı ilçesindeki sel ve heyelan bölgesindeki incelemelerinin ardından Karadeniz’e ilişkin eylem planını bu ay sonu veya önümüzdeki ayın ilk haftası açıklayacaklarını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon’un Araklı ilçesindeki sel ve heyelan bölgesindeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Salı günü (18 Haziran) Trabzon’un Araklı ilçesinde meydana gelen sel sebebiyle yedi kişinin vefat ettiğini, üç kişinin kayıp olduğunu, iki yaralının da tedavilerinin sürdüğünü söyledi.
Diğer taraftan yaptıkları tespit çalışmaları çerçevesinde şu an itibarıyla dokuz yıkık bina olduğunu ifade eden Kurum, 12 binanın ağır hasarlı olduğunu, 11 binanın da hafif hasarlı tespit edildiğini belirtti. Kurum, vatandaşın yaralarını sarmak adına yapılması gereken tüm çalışmayı valilik koordinasyonunda yaptıklarını aktardı.
Diğer taraftan bakanlığın koordinasyonunda iklim değişikliğiyle ilgili mücadele çerçevesinde bir çalışma başlattıklarına dikkat çeken Kurum, “Çalışmamızda artık bu ay sonu itibarıyla son safhaya geldik. Küresel iklim değişikliğinin etkileri sebebiyle hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan yağmurlar, seller, heyelanlar ve afetlerin artık şiddeti ve sayısı artmakta. Biz de ülkeler olarak iklim değişikliği ile mücadele noktasında tedbirler almak zorundayız” diye konuştu.
“Trabzon, Rize, Ordu, Giresun Öncelikli İllerimiz”
Bakan Kurum, bu çerçevede de bilhassa Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan sel, heyelan ve bu afetlere karşı şehirlerin, köylerin ve ilçelerin altyapısını güçlendirmek adına tedbirler alacaklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Daha önce o dere güzergahı üzerinde yıllardır yaşanan sellerde sağlam duran binalarımız artık duramaz hale geldi. O yüzden eylem planının en önemli projesi şudur, değerli arkadaşlar. Tüm Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Ordu, Giresun öncelikli illerimiz. Bu illerimizdeki şehrin içinden geçen derelerde ve bu derelerin koruma bandı içerisinde kalan veya şu an iklim değişikliği sebebiyle artık burada olmaması gereken binaların, birinci, ikinci, üçüncü öncelik olarak tespitlerini yapıyoruz. Bir ay içinde bu tespitlerin tamamlanmasına müteakip bakanlığımız, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’mız eliyle bu dört ilimizde dere güzergahı üzerinde yaşayan vatandaşlarımızın taşınması amacıyla konutlar üretecek, vatandaşlarımızı hiçbir şekilde mağdur etmeyecek şekilde taşıma ve kira yardımı vermek suretiyle de bu konutlara vatandaşlarımızı taşıyacağız. Bu çerçevede de vatandaşımızın hem can güvenliğini hem de mal güvenliğini korumuş olacağız.”
Depremler kadar bu doğal afetler, seller ve heyelanların da Karadeniz Bölgesi için önem arz ettiğini hep birlikte gördüklerini dile getiren Bakan Kurum, “O yüzden de bu tedbirleri daha da artırarak almak durumundayız ve bu tedbirleri de alacağımızı buradan yine tüm vatandaşlarımıza duyurmak istiyorum” ifadesini kullandı.
Bir gazetecinin eylem planına ilişkin sorusu üzerine Bakan Kurum şunları söyledi: “Ay sonuna kadar Karadeniz’e ilişkin eylem planımızı tamamlamış ve bu ay sonu veya önümüzdeki ayın ilk haftası açıklamış olacağız. Diğer taraftan da Trabzon, Rize, Ordu, Giresun illerimizde dere güzergahı üzerindeki şu an iklim değişikliği sebebiyle olmaması gereken binaların tespitini de bir ay içinde tamamlayacağız. İnşallah bu dört ilimizde bu tespitleri yapıp vatandaşlarımızı sağlam, güvenli konutlarına taşıma sürecine ve yeni inşaatların yapım sürecine bu yıl içinde başlamak istiyoruz.”
“Risk Taşıyan Tüm Binaları Bölgeden Kaldıracağız”
Kurum, “Geçici bir tedbir olacak mı?” sorusuna da “Geçici bir tedbir, bu işe ilişkin simülasyon da yapıyoruz. İklim değişikliğinin bu etkisinden kaynaklı, taşınması gereken binaların tespiti, taşınmasını hemen yapacağız” yanıtını verdi.
“Dere yataklarına yapılan binalardan bahsediyoruz. Bugünkü selde zarar gören binaların bir tanesi de okul binası. Bu okul binasıyla ilgili de bir tasarruf olacak mı?” sorusu üzerine Bakan Kurum, okul binasını da buradan kaldıracaklarını, dere güzergahı üzerinde hayatın, vatandaşın can ve mal güvenliği için risk taşıyan tüm binaları bölgeden kaldıracaklarını söyledi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…