Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik üretiminde güneşin payının %4 seviyelerinde olduğunu belirtirken, 2030’larda güneşin elektrik üretimindeki payını üç kat arttırma hedefi olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği’nin düzenlediği Güneş Zirvesi’ne video konferans yöntemiyle katıldı. Güneş enerjisinin sektör olarak Türkiye’de 10 yıllık geçmişi olduğunu anlatan Dönmez, “2014’te 40 megavat olan güneş kurulu gücü bugün 6 bin 630 megavata ulaştı. Güneş kurulu gücümüzü 3 yıl içerisinde neredeyse 2 kat artırdık. Güneş enerjisi kurulu gücü bakımından dünyada 13., Avrupa’da 7. sıradayız. Toplam kurulu gücümüz içindeki payı %7’ye yaklaştı. Elektrik üretimimizde güneşin payı ise %4 seviyelerinde. 24 saatlik zaman dilimi olarak düşündüğümüzde günlük tüketimimizin ortalama 0.7 saatini güneş enerjisinden karşılıyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin elektrik üretiminde güneşin payını 2030’larda üç kat artırma hedefi olduğunu anlatan Dönmez, bu yıl gerçekleştirilecek Mini YEKA-GES yarışmalarına dikkat çekti. Dönmez, “36 ilimizde toplam 1000 megavatlık 74 yarışma için başvuruları iki ay içerisinde alacağız. Bu yarışmalarla bir nevi enerji KOBİ’leri ortaya çıkacak” bilgisini verdi.
Çatı Elektriğinde Yükseliş
Geçen yıl sonu itibarıyla 458 megavat çatı güneş enerjisi kurulu gücüne ulaşıldığını anlatan Dönmez, toplamda 3490 megavat kurulu güce sahip 9178 çatı GES başvurusunun bulunduğunu kaydetti. Depolama ve pil teknolojilerinin önemine işaret eden Dönmez, “Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla benzin ve dizel motorlarda verimlilik, kapasite, hibrit gibi yeni teknolojiler geliştirilmeye başlandı. 2025’e kadar büyük petrol ve gaz şirketlerinin yenilenebilir enerji yatırımlarını 10 kat artırması bekleniyor” dedi. Yenilenebilir enerjide 2020’nin oldukça iyi geçtiğini, başarı trendini devam ettirmek istediklerini anlatan Dönmez, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl devreye aldığımız yaklaşık 4900 megavat kurulu gücümüzün %98’ini yani neredeyse tamamına yakınını yenilenebilir kaynaklar oluşturdu. Yenilenebilir kurulu gücümüz 49 bin 550 megavata ulaştı. Toplam kurulu gücümüz içerisinde yenilenebilirin payı %51.7 seviyesine yükseldi.”
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…