Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa ve Ortadoğu’daki ilk entegre güneş paneli fabrikasının, Ağustos ayında, Karapınar GES ile birlikte yaklaşık 1,4 milyar dolar yatırımla üretime başlayacağını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ekovitrin adlı derginin Ağustos sayısında yayımlanan makalesinde; Türkiye’nin yenilenebilir enerjide dünyada önde gelen ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Dönmez, şu ifadelere yer verdi: “Kaynaklarımızı verimli ve etkin kullanarak izlediğimiz politikalarımızla yenilenebilir kurulu gücünde dünyada 13., Avrupa’da altıncı sıradayız. Jeotermalde Avrupa’da birinci, hidroelektrikte ikinci, rüzgar ve güneşte yedinci, biyokütlede ise 11. sıradayız.”
“Enerji Teknolojilerini Yerlileştiriyoruz”
Makalesinde, “Elektriğimizi yerli kaynaklardan üretirken, enerji teknolojilerini de yerlileştirme gayretindeyiz” diyen Bakan Dönmez, Türkiye’nin yüksek potansiyeli, genç ve yetişmiş insan kaynağı, serbest piyasa kurallarının hakim olduğu piyasası ve siyasi istikrarıyla enerji teknolojilerinde merkez olma konusunda tüm kriterlere sahip olduğunu vurguladı.
Yazısında Türkiye’nin, son 18 yılda “Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye” hedefiyle pek çok projeyi hayata geçirdiğini söyleyen Dönmez, “Yapılan bu yatırımlarla, enerjide merkez ülke olmak için üretimden dağıtıma uzanan enerji değer zincirinin çok ötesinde hedef ve stratejiler belirledik. Yerli Ar-Ge ve yerli üretimle Türkiye’yi enerji teknolojilerinde de merkez üs haline getirecek yeni adımlarımızı da eşgüdüm halinde attık.
Yerlileştirme, arz güvenliği ve öngörülebilir piyasalar anlayışıyla inşa ettiğimiz enerjideki yol haritamız ve stratejik aklımız Milli Enerji ve Maden Politikamızla, yenilenebilir enerji başta olmak üzere pek çok alanda büyük mesafeler kat ettik. 2020’nin ilk yarısı bu anlamda yenilenebilir enerjide rekor ve teknolojik atılım dönemi olarak öne çıktı. 2020 Nisan’da elde ettiğimiz elektriğin %79,6’sını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ettik. Aynı ay içerisinde sadece yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimimizin oranı ise %66 oldu. Böylece aylık bazda son 20 yılın en yüksek oranlarına ulaşarak önemli bir rekora imza attık” ifadelerini kullandı.
“Enerji İthalatımız Giderek Düşüyor”
Bakan Dönmez makalesinin devamında şu ifadelere yer verdi:
“24 Mayıs’ta elektriğimizin %90’ını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üreterek günlük bazda tarihimizin en yüksek verisine ulaştık. Bu oranlar bir taraftan enerji ithalatımızı giderek düşürürken diğer taraftan da yerli ve yenilenebilir enerjideki kararlılığımızın önemini de gösteriyor. Her zaman altını çizerek söylediğimiz ‘Daha fazla yerli, daha fazla yenilenebilir’ hedefimizin de ayaklarının yere ne kadar sağlam bastığını tescil ediyor.
2020 sadece aylık veya günlük bazdaki rekorlarla değil, toplam üretim içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerji payının yüksekliğiyle de ülkemiz adına olumlu seyrediyor. 2019’da %62 olan elektrik üretimimizdeki yerli ve yenilenebilir oranı 2020’nin ilk 6 ayında %65,2 olarak gerçekleşti. Bu dönemde sadece yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik oranımız ise %50,6’ya yükseldi. Bu düzenli yükselişin, sürdürülebilir yenilenebilir enerji politikamızı göstermesi açısından anlamı büyük.
18 yıl öncesine kadar Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları arasında başat rolü hidroelektrik üstlenirken, bugün rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle enerji sepetimizde her geçen gün artan ağırlığıyla yeni oyuncular olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik 18 yıl öncesine kadar Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretimi sıfır ve rüzgarda %1-2 seviyelerinde iken bugün rüzgar ve güneşin toplam elektrik portföyü içerisindeki payı kimi zaman %20’ler seviyesine kadar gelebiliyor.
Mini YEKA Ekim’de
Güneş enerjisinde önemli virajların Yenilenebilir Kaynak Alanları (YEKA) ile dönüldüğünü ifade eden Bakan Dönmez, “Daha önce gerçekleştirdiğimiz YEKA’lardan farklı olarak küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri de sistemin parçası haline getirecek Mini YEKA yarışmalarımızı Ekim’de geçekleştireceğiz. Böylece hem piyasadaki oyuncu sayısını artırarak, rekabeti ve serbest piyasa koşullarını güçlendirecek hem de ciddi bir üretim elde edeceğiz. Toplamda 1000 MW kurulu güce sahip olacak Mini YEKA yarışmalarımızın her biri 10, 15 ve 20 MW’lık bölümlerden oluşacak.
Toplamda 36 farklı şehrimizde kurulacak olan santrallarla 700 binden fazla hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacağız. Sözleşme süresinden itibaren 15 yıl alım süresi vereceğimiz Mini YEKA GES-3 kapsamında toplam 74 yarışma gerçekleştireceğiz. YEKA modelimiz, lisanssız üretim desteğimiz ve diğer teşviklerimizle Mayıs’ta %5,6’ya kadar yükselen elektrik üretimindeki güneş enerjisi payımız 2020’nin ilk altı ayında %4 civarında gerçekleşti” dedi.
Bölgedeki ilk olacak entegre güneş paneli fabrikasının Ağustos ayında açılacağını söyleyen Bakan Dönmez, “Avrupa ve Ortadoğu’daki ilk entegre güneş paneli fabrikamız, Karapınar GES ile birlikte yaklaşık 1,4 milyar dolar yatırımla üretime başlayacak. Yıllık 500 MW güneş paneli üretim kapasitesine sahip olacak tesis, 1400 kişiye de istihdam sağlayacak. Büyük bir teknoloji merkezi olarak üretime başlayacak fabrikada 100 mühendisimiz görev yapacak. İçerisinde Ar-Ge merkezinin de kurulacağı tesis tam anlamıyla yenilenebilir enerji teknoloji üssü olarak ortaya çıkacak. Yurtiçi panel talebinin yanında ihracat imkânı da bulacak olan tesisle Türkiye adına önemli bir yatırımı daha hayata geçirmiş olacağız” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…