Ekonomi

Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın İliç Raporu: İşçiler Makul Sınırı Aşan Siyanüre Maruz Kaldı

Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın İliç raporunda, şirketin işçiler üzerindeki baskısı gözler önüne serildi. Çalışmada işçilerin yevmiye kesintisi ile cezalandırıldığı ve aleyhlerinde sürekli tutanak tutulduğu belirtildi. Ek olarak işçilerin sendikal özgürlüklerinin gasp edildiği de vurgulandı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası, Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyünde Kanada ve ABD menşeili Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Altın Madeni sahasında 13 Şubat’ta yaşanan kayma ile ilgili bir rapor yayımladı.

Anagold madencilik şirketinde liç yığınının kaymasıyla birlikte bir göçük meydana geldi. 9 maden işçisi göçüğün altında kalırken, maden işçilerine henüz ulaşılamadı. Katliamın gerçekleştiği andan beri sürecin takipçisi olan Bağımsız Maden İş; sendika yöneticileri, uzman ve avukatlardan oluşan heyetinin Erzincan İliç’e ulaştığı ilk andan itibaren bulunduğu süreç içerisinde yaptığı görüşmeler, gözlemler ve bulgular ile hazırlamış olduğu raporu duyurdu.

İşçiler Üretim Artsın Diye Makul Sınırı Aşan Siyanüre Maruz Kaldı

13 Şubat öncesi dönemde ana firma Anagold ve Çiftay başta olmak üzere taşeron şirketlerde çalışan işçiler için gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinde önemli eksikler bulunduğunun belirtildiği raporda iş makineleri için yapılan yollarda işçiler tarafından çatlaklar belirlendiği de söylendi. Daha hızlı ve daha fazla üretim için siyanür kullanımında makul kabul edilebilecek sınırların da aşıldığı vurgulanırken işçilere siyanürün buharlaştığının söylendiği de belirtildi.

İşçilerin Sendikal Hakları Gasp Edildi

Raporda işçilere yönelik mobbing ve baskıların ayrıntıları da yer aldı. İşçilere uygulanan mobbingler içerisinde yevmiye kesintisi ile cezalandırma, işçiler aleyhinde sürekli tutanak tutulmasının olduğu belirtildi. Ek olarak işçilerin sendikal özgürlüklerinin gasp edildiği de vurgulandı.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024