Politika

BAE: Taraflar Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Taahhüdünü Yerine Getirmeli

BAE, iklim eylemiyle ilgili zarar verici bir tartışmaya müdahalede bulunarak, dünyanın geçen yıl “fosil yakıtlardan uzaklaşmaya” yönelik tarihi bir kararın arkasında durması gerektiğini söyledi.

Bir petrol devleti olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bu tutumu, Azerbaycan’da devam eden BM iklim müzakerelerinde küresel taahhütleri ortadan kaldırmaya çalışan komşusu ve yakın müttefiki Suudi Arabistan’a karşılık olarak geldi.

Geçtiğimiz yıl BAE, fosil yakıtlardan uzaklaşma taahhüdünün verildiği COP28’e ev sahipliği yapmıştı. Bu, 30 yıldır neredeyse her yıl yapılan iklim müzakerelerinde ilk kez sorunun doğrudan ele alındığı anlamına geliyordu.

Taahhüt BAE Mutabakatı adı verilen bir belgede yer alıyordu. Bir BAE sözcüsü mutabakatın, çok taraflılığın değerini kanıtlayan yoğun bir dizi müzakerenin sonucu olduğunu ifade etti:

“COP kararı olarak tanım gereği oybirliğiyle alınmış bir karardan söz ediyoruz. Tüm Taraflar üzerinde anlaştıkları kararı onurlandırmalı. Artık, sağlam bir Yeni Kolektif Sayısallaştırılmış Hedef (NCQG) ile bunu ileriye taşıyacak araçları sağlayarak uygulamaya odaklanmaları gerekiyor. Tüm Tarafların böyle bir sonuca odaklanması çağrısında bulunuyoruz”

Bu yılki müzakerelerde, Suudi Arabistan ve müttefikleri bu taahhüdü geri almaya çalışıyor. Fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusu görüşmelerin ayrı bir şeridine, finans kapsamına alınmaya çalışıldı ve bu taahhüdün kritik metinlere dahil edilmesine izin verilmedi.

Uzmanlar, BAE’nin yakın müttefiki ve “kardeş ülke” Suudi Arabistan’a yönelik müdahalesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Müzakere odalarındaki kaynaklara göre Suudi Arabistan bu müzakereleri baltalamak için yoğun çaba sarf etti.Ülkenin bir sözcüsü, zirvenin genel oturumunda, Suudi Arabistan’ın “fosil yakıtlar da dahil olmak üzere belirli sektörleri hedef alan herhangi bir metni kabul etmeyeceğini” söyledi.

Kanada’nın eski iklim bakanı ve BM’nin net sıfır emisyon taahhütleri grubunun başkanı Catherine McKenna sosyal medyada şunları yazdı: “Suudi Arabistan’ın fosil yakıtlardan uzaklaşma yönündeki herhangi bir öneriye karşı çıkmasından o kadar sıkıldım ki. Fosil yakıtlı bir iklim krizindeyiz. Lütfen #Cop29’daki herkes elinden geleni yapsın ve işi bitirsin.”

COP29 müzakereleri ise son saatlerine girdi. Zirvenin, fosil yakıtlardan uzaklaşmayı yeniden teyit etmenin yanı sıra, iklim finansmanı konusunda yeni bir küresel çözüm üretmesi ve gelişmekte olan ülkelerin, seragazı emisyonlarını azaltmalarına ve iklim değişikliğiyle başa çıkmalarına yardımcı olması amacıyla yılda en az 1 trilyon dolarlık finansman aktarmayı kabul etmesi gerekiyor.

Önceki Haberler

İklim Değişikliği Arktik Tundrasını Karbon Kaynağına Dönüştürdü

İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…

24 Ocak 2025

COP30 Başkanı: “ABD’nin Paris Anlaşmasından Çıkması Finans Hedeflerini Karmaşıklaştırıyor”

Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…

24 Ocak 2025

Gelişmekte olan Ülkelerin İklim Finansmanı İhtiyaçları COP30’da Ön Plana Çıkacak

Dünya liderleri ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin olası sonuçları üzerinde dururken, bu yılki COP30 küresel iklim…

24 Ocak 2025

IEA: “Korumacı Adımlar Temiz Enerjideki Büyümeyi Yavaşlatabilir”

Temiz enerjiye olan yatırımların, ülkelerin ekonomik ve sanayi stratejilerinde merkezi bir yer tuttuğunu vurgulayan IEA…

23 Ocak 2025

BM Genel Sekreteri Guterres: “Fosil Yakıt Çağının Sonu Kaçınılmaz”

António Guterres, Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması’ndan çekmesinden günler sonra Davos'ta liderlere ve iş dünyasına…

23 Ocak 2025

AB’de Güneşten Elektrik Üretimi Kömürü İlk Kez Geçti!

Güneş enerjisi 2024'te AB'de üretilen elektriğin %11'ini karşılarken, kömürün payı ise %10’un altına geriledi. Londra…

23 Ocak 2025