Politika

BAE: Taraflar Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Taahhüdünü Yerine Getirmeli

BAE, iklim eylemiyle ilgili zarar verici bir tartışmaya müdahalede bulunarak, dünyanın geçen yıl “fosil yakıtlardan uzaklaşmaya” yönelik tarihi bir kararın arkasında durması gerektiğini söyledi.

Bir petrol devleti olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bu tutumu, Azerbaycan’da devam eden BM iklim müzakerelerinde küresel taahhütleri ortadan kaldırmaya çalışan komşusu ve yakın müttefiki Suudi Arabistan’a karşılık olarak geldi.

Geçtiğimiz yıl BAE, fosil yakıtlardan uzaklaşma taahhüdünün verildiği COP28’e ev sahipliği yapmıştı. Bu, 30 yıldır neredeyse her yıl yapılan iklim müzakerelerinde ilk kez sorunun doğrudan ele alındığı anlamına geliyordu.

Taahhüt BAE Mutabakatı adı verilen bir belgede yer alıyordu. Bir BAE sözcüsü mutabakatın, çok taraflılığın değerini kanıtlayan yoğun bir dizi müzakerenin sonucu olduğunu ifade etti:

“COP kararı olarak tanım gereği oybirliğiyle alınmış bir karardan söz ediyoruz. Tüm Taraflar üzerinde anlaştıkları kararı onurlandırmalı. Artık, sağlam bir Yeni Kolektif Sayısallaştırılmış Hedef (NCQG) ile bunu ileriye taşıyacak araçları sağlayarak uygulamaya odaklanmaları gerekiyor. Tüm Tarafların böyle bir sonuca odaklanması çağrısında bulunuyoruz”

Bu yılki müzakerelerde, Suudi Arabistan ve müttefikleri bu taahhüdü geri almaya çalışıyor. Fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusu görüşmelerin ayrı bir şeridine, finans kapsamına alınmaya çalışıldı ve bu taahhüdün kritik metinlere dahil edilmesine izin verilmedi.

Uzmanlar, BAE’nin yakın müttefiki ve “kardeş ülke” Suudi Arabistan’a yönelik müdahalesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Müzakere odalarındaki kaynaklara göre Suudi Arabistan bu müzakereleri baltalamak için yoğun çaba sarf etti.Ülkenin bir sözcüsü, zirvenin genel oturumunda, Suudi Arabistan’ın “fosil yakıtlar da dahil olmak üzere belirli sektörleri hedef alan herhangi bir metni kabul etmeyeceğini” söyledi.

Kanada’nın eski iklim bakanı ve BM’nin net sıfır emisyon taahhütleri grubunun başkanı Catherine McKenna sosyal medyada şunları yazdı: “Suudi Arabistan’ın fosil yakıtlardan uzaklaşma yönündeki herhangi bir öneriye karşı çıkmasından o kadar sıkıldım ki. Fosil yakıtlı bir iklim krizindeyiz. Lütfen #Cop29’daki herkes elinden geleni yapsın ve işi bitirsin.”

COP29 müzakereleri ise son saatlerine girdi. Zirvenin, fosil yakıtlardan uzaklaşmayı yeniden teyit etmenin yanı sıra, iklim finansmanı konusunda yeni bir küresel çözüm üretmesi ve gelişmekte olan ülkelerin, seragazı emisyonlarını azaltmalarına ve iklim değişikliğiyle başa çıkmalarına yardımcı olması amacıyla yılda en az 1 trilyon dolarlık finansman aktarmayı kabul etmesi gerekiyor.

Önceki Haberler

İklim STK’ları: Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024

İklim STK’larına göre COP29 Anlaşması Gezegene İhanet!

Gelişmekte olan dünyanın düşük karbonlu ekonomiye geçişine yardımcı olacak anlaşmaya sert tepki veren iklim STK’ları,…

24 Kasım 2024

COP29 Küresel Karbon Ticaretini Başlatmak için Anlaşmaya Vardı

Ülkeler, COP29’da, küresel karbon piyasasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı. Taraflar, küresel ısınmayla mücadeleye…

24 Kasım 2024

COP29 Yılda 300 Milyar Dolarlık Finansman Anlaşmasıyla Sona Erdi

Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…

24 Kasım 2024

COP29’da Yeterli Çoğunluk Sağlanamazsa Ne Olacak?

COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…

23 Kasım 2024