Bir sonraki COP iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak Birleşik Arap Emirlikleri’nin Çevre Bakanı, petrol ve gazdan “kademeli çıkış” çağrısında bulundu.
Hükümetler, önceki iklim müzakerelerinde bu ifade üzerinde anlaşamadılar ve bu ifadenin, Kasım ayında Dubai’de düzenlenen COP28 zirvesinde büyük olasılıkla ulusları ikiye ayırması bekleniyor.
BAE Çevre Bakanı Mariam bint Mohammed Almheiri, Münih Güvenlik Konferansı’nda şunları söyledi: “Petrol ve gaz sektörünün yanımızda olmasına ihtiyacımız var. İş yapma şekillerini değiştirmemiz ve yaptıklarını karbondan arındırmamız gerekiyor. O zaman petrol ve gazdan adil bir şekilde kademli çıkabiliriz.”
2021’deki COP26 iklim müzakerelerinde, tüm hükümetler kömürü “kademeli olarak azaltmayı” kabul ettiler. Bir COP kararında ilk kez bir fosil yakıttan bahsediliyordu.
Mısır’daki müzakerelerde ise Hindistan, zengin ülkeler ve savunmasız adalar da dahil olmak üzere geniş bir ulus koalisyonu, kömürün yanı sıra petrol ve gaz da dahil olmak üzere fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması için bir anlaşmaya varılması için baskı yaptı.
Ancak bir avuç petrol ve gaz üreticisi bu dile karşı çıktı, ev sahibi Mısır bunu nihai metne dahil etmedi ve bunun için baskı yapan koalisyon, sonunda konuyla ilgili anlaşmayı engellememe kararı aldı.
BAE COP27’de Sessiz Kaldı
Mücadele, COP28’de de devam edecek. Ev sahiplerinin tarafsız olması gerekirken, hükümetlerin hangi taleplerinin COP taslağı kararlarına dahil edileceği konusunda çok fazla güçleri var.
COP27’de BAE fosil yakıt konusunda sessiz kaldı. Fosil yakıtlara yönelik eleştirilere karşı direnişe, baş müzakerecisi Albara Tawfiq’in genel kurula BM iklim sözleşmesinin “emisyonların kökenlerini değil, emisyonları ele alması gerektiğini” söylediği Suudi Arabistan öncülük etti.
Suudi Arabistan, görüşmelerde BAE’nin de dahil olduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 22 ülkeden oluşan bir koalisyon olarak Arap Grubu adına resmen konuştu. Ancak grubun her bir üyesinin Suudi pozisyonunu ne ölçüde desteklediği belirsiz.
BAE’nin bu yılki iklim müzakerelerine ev sahipliği yapması, devlet petrol devi Adnoc’un CEO’su Sultan al-Jaber’in zirveye başkan olarak atanmasının ardından ağır eleştirilere maruz kaldı.
Kampanyacılar, atamanın yanlış bir sinyal verdiğini ve fosil yakıt endüstrisinin dünyanın küresel ısınma krizine tepki verme şansını kaçırdığını söylediler.
Eleştirilere yanıt veren bakan Almheiri, al-Jaber’in şirketi değiştirmek ve enerji geçişi boyunca ona rehberlik etmek için Adnoc’a yerleştirildiğini söyledi. “Her zaman bir enerji ihracatçısı olacağız, ancak ihraç ettiğimiz enerji türü şimdiden değişiyor ve gelecekte de değişecek” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…