Politika

Azerbaycan’ın COP29 Komitesinin Tamamı Erkek

COP29 komitesinin neredeyse tüm üyeleri, devlet güvenlik teşkilatının başkanı da dahil olmak üzere, hükümet bakanları veya yetkilileri. Azerbaycan’ın devlet gaz dağıtım ağının üst düzey yetkilisi de komitede yer alıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’da düzenlenecek COP29 küresel iklim değişikliği zirvesinin organizasyon komitesini duyurdu. Komite 28 erkekten oluşuyor.

Karar, “İklim değişikliği dünyanın yarısını değil tüm dünyayı etkiliyor” diyen “She Changes Climate” kampanya grubu tarafından “gerici” olarak nitelendirildi. Buna karşılık geçen ay Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen COP28 iklim zirvesinin organizasyon komitesi üyelerinin %63’ü kadındı.

COP29 komitesinin neredeyse tüm üyeleri, devlet güvenlik teşkilatının başkanı da dahil olmak üzere hükümet bakanları veya yetkilileri. Azerbaycan’ın devlet gaz dağıtım ağının başkanı da komitede yer alıyor.

“She Changes Climate”, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Komite, cinsiyet eşitliği çerçevesinde geriye doğru atılmış bir adım ancak değişim için hâlâ zaman var. Bu yılki iklim müzakerelerinin yönetiminde eşit temsil istiyoruz, çünkü iklim değişikliği dünyanın yarısını değil, tümünü etkiliyor.”

Üst üste ikinci yıl, BM’nin en önemli iklim müzakerelerine büyük ölçüde fosil yakıt üretimine bağımlı olan bir petro-devlet ev sahipliği yapacak. İklim eylemini desteklemek için ülkeleri bir araya getirmekten sorumlu olacak COP29 başkanı ise, Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev.

Babayev daha önce Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi’nde (Socar) 26 yıl çalışmıştı. Azerbaycan önümüzdeki 10 yılda ise fosil yakıt üretimini üçte bir oranında artırmayı planlıyor.

COP28 Başkanının aynı zamanda BAE’nin devlet petrol şirketi Adnoc’un da CEO’su olan Sultan Al Jaber olması, çıkar çatışması suçlamalarına yol açmıştı.

She Climate Changes, “Çevresel bütünlük bizim ve birçok sivil toplum kuruluşu için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu nedenle bir kez daha fosil yakıt endüstrisi ile COP başkanlığı arasında bir güvenlik duvarı kurulmasını talep ediyoruz” dedi.

Bilim insanları, fosil yakıt tüketiminde hızlı bir düşüşün iklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmak için hayati önem taşıdığını ve 2023’ün büyük bir farkla kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu söylüyor.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024