Politika

Azerbaycan İklim Fonu Kuruyor: Fosil Yakıt Üreticilerinden Destek Bekliyor

COP29 iklim zirvesine ev sahipliği yapacak Azerbaycan, gelişmekte olan ülkelerin güçlendirilmiş ulusal iklim hedeflerini desteklemek için 1 milyar doları harekete geçirmeyi amaçlayan yeni bir iklim fonu başlatacağını duyurdu.

İklim zirvesinin ev sahibi, başkent Bakü’de yer alacak ve çok uluslu bir hissedarlar kurulu tarafından denetlenecek yeni fonun, 10 fosil yakıt üreticisi ülkenin yanı sıra petrol ve gaz şirketlerinin katkılarıyla aktifleştirilmesini umuyor.

Azerbaycan başlangıçta iklim değişikliğiyle mücadele için fon toplamak amacıyla fosil yakıt üretimine vergi getirilmesini istemişti ancak bazı ülkelerin direnişiyle karşılaştıktan sonra rotasını değiştirdi.

COP29 Başkanı Muhtar Babayev, “Doğal kaynaklar açısından zengin ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadelede ön saflarda yer almalı. Hedefleri artırmak ve eyleme geçmek için COP29 planını gerçekleştirebilmemiz için bağışçıları bize katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Finansman konusu, Kasım ayında Bakü’de yapılacak COP29 iklim müzakerelerinin ana konusu olacak. Ülkeler, zengin ulusların 2025’ten itibaren her yıl daha yoksul ülkelere aktaracağı iklim finansmanı için yeni bir küresel hedef üzerinde anlaşmaya çalışacak.

Babayev, Cuma günkü basın toplantısında hangi donör ülke veya şirketlerle temasa geçildiğini söylemedi ancak Azerbaycan’ın ilk katkı veren ülkelerden biri olacağını ifade etti.

Fon, donörlerden yıllık katkı alacak ve yatırımlardan elde edilen gelirlerin %20’sini, en savunmasız ülkelerin iklim felaketlerine yanıt vermesine yardımcı olacak Hızlı Müdahale Finansman Tesisine ayıracak.

Azeri yetkililer, fonun çok taraflı kalkınma bankalarından ve diğer küresel tesislerden daha çevik olacağını, çünkü hissedarların hangi projelere yatırım yapacaklarına doğrudan karar vereceğini söyledi.

Önümüzdeki haftalarda Azerbaycan, potansiyel bağışçıların ne kadar katkıda bulunacaklarına karar vermeleri için bir formül ve gelişmekte olan ülkelerin fona nasıl erişebileceklerine ilişkin bir süreç başlatmak üzere ekonomistlerden ve diğer uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu kuracak .

Yetkililer gazetecilere, ülkelerin gelecek yıl BM’ye sunmaları gereken ve NDC olarak bilinen yeni ulusal iklim planlarının, Paris Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlandırma hedefiyle uyumlu olması gerektiğini söyledi ancak bazı fosil yakıt projelerinin finansmanını da göz ardı etmedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024

İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun

İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…

13 Aralık 2024

Çin Kömür Madenleri Kaynaklı Metan Emisyonlarını Azaltmak için Kuralları Sıkılaştırıyor

Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…

13 Aralık 2024