;
Politika

Azerbaycan COP29’un Ev Sahibi Oluyor

azerbaycan

GSYİH’sinin neredeyse yarısını petrol ve gaz üretimine borçlu olan Azerbaycan, bir sonraki iklim müzakerelerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Birçok kaynak Azerbaycan’ın gelecek yıl BM iklim zirvesine ev sahipliği yapacağını doğruladı.

COP29’ın için ev sahibi bulma arayışı savaş nedeniyle endişe verici bir noktaya taşınmıştı. BM kuralları uyarınca dönüşümlü başkanlığı devralma sırası Doğu Avrupa’da. Ancak grubun bu işi hangi ülkenin üstleneceğine oybirliğiyle karar vermesi gerekiyor.

Rusya, AB ülkelerinin ev sahipliği yapmasını engellemişti, Azerbaycan ve Ermenistan birbirlerinin tekliflerini engelliyordu ve grubun geri kalanının çoğu ise, böylesine büyük bir konferansa ev sahipliği yapmak için gereken parayı ve tesisleri sağlamakta zorlanacaktı.

Ancak Perşembe günü, barış anlaşmasına yönelik bir avuç somut adımdan biri olarak, Ermenistan ve Azerbaycan, Ermenistan’ın teklifini geri çekmesi ve Azerbaycan’ın teklifini desteklemesi konusunda anlaştıklarını ortaya koyan ortak bir bildiri yayımladı:

“Ermenistan Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti, bölgede uzun zamandır beklenen barışın sağlanması için tarihi bir şansın olduğu görüşünü paylaşıyor.”

Azerbaycan’ı ev sahibi olarak seçmek, iklim aktivistlerinin COP’ların kısmen fosil yakıt çıkarlarına hizmet ettiği eleştirisini şiddetlendirebilir.

Bu yılki ev sahibi gibi, Doğu Avrupa ve Batı Asya sınırındaki 10 milyon nüfuslu ülke, fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı. ABD hükümetinin Uluslararası Ticaret İdaresi’ne göre, petrol ve gaz üretimi ülkenin GSYİH’sinin neredeyse yarısını ve geçen yıl ihracat gelirinin %92,5’inden fazlasını oluşturdu.