İklim eylemi konusunda lider yatırımcılardan olan AXA Holding, 2015 yılında aldığı yeşil yatırım kararlarını katlayarak revize ettiğini açıkladı. Alınan kararların Axa Grup’un etkin olduğu yatırım ve sigorta gibi alanları etkileyeceği açıklandı.
AXA Holding, 12 Aralık tarihinde yaptığı açıklamayla 2015 yılında aldığı yeşil yatırım kararlarını genişlettiğini duyurdu. Alınan kararların AXA’nın faaliyet gösterdiği yatırım ve sigorta alanlarını etkileyeceği belirtiliyor.
Açıklamada, AXA’nın yeşil yatırım hedefini güncelleyerek dört katına çıkardığı ifade edildi. Buna göre şirket 2020 yılına kadar 12 milyar euro yeşil yatırım yapacak. AXA’nın 2020 yeşil yatırım hedefi 3 milyar euro seviyesindeydi. Henüz 2017 yılı bitmemişken, 3 milyar euroluk yatırım hedefine ise şimdiden ulaşıldığı ifade edildi.
2.4 Milyar Euroluk Yatırımını Geri Çekecek
AXA 2015 yılında yine 500 milyon euroluk yatırımını gelirinin %50’sinden fazlasını kömürden elde eden fosil yakıt şirketlerinden çekme kararı almıştı. AXA, bu konuda da hedef yükselterek, 2,4 milyar euro yatırımını fosil yakıt şirketlerinden geri çekme kararı aldı. Bu karar ise gelirinin %30’dan fazlasını kömürden elden eden, yeni kömür santrali projelerine sahip veya yılda 20 milyon tondan fazla kömür üreten şirketleri kapsıyor.
Katran kumunun çevre kirliliğine yaptığı etkiler nedeniyle AXA, aynı zamanda ana katran kumu üreticilerinden ve ortak boru hattı projelerini gerçekleştiren şirketlerden 700 milyon euroluk yatırımını da geri çekme kararı aldı.
Bunların yanında, açıklamaya göre AXA artık, yeni kömür santralı projelerini sigortalamayacak. Grup aynı şekilde katran kumu ve ortak boru hattı projelerini de sigortalamayacağını duyurdu.
AXA CEO’su Thomas Buberl konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Küresel bir sigortacı ve yatırımcı olarak, kilit bir rol oynamamız gerektiğini biliyoruz. 2015 yılından beri de yeşil yatırım hedefleri belirlemek, sigorta işimizi kömür endüstrisinde sınırlamak gibi öncü girişimlerde bulunuyoruz. Bu kararları aldığımız ve sektördeki diğer aktörlere örnek olduğumuz için gurur duyuyoruz. Paris Anlaşması ruhuyla, taahhüdümüzü yerine getirmek adına hızlanmak ve küresel iklim değişikliğine karşı olan mücadeledeki lider konumumuzu doğrulamak istiyoruz” dedi. İklim değişikliğine karşı mücadelenin kolektif bir aksiyon gerektirdiğini belirten Buberl bunun da işbirliği ve ortaklık ile gerçekleşeceğini belirtti. Buberl sürdürülemez iş faaliyetlerinin yatırım yapılamayacak ve sigortalanamayacak iş kolları haline geleceğini de sözlerine ekledi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…