COP27

Avusturya Kayıp ve Zarar Kapsamında 50 Milyon Dolar Verecek

Avusturya önümüzdeki dört yıl içinde kayıp ve zarar kapsamında en az 50 milyon dolar vermeyi taahhüt etti.

Avusturya’nın İklim Bakanlığı Reuters’e verdiği demeçte, iklim değişikliğinin neden olduğu kaçınılmaz kayıp ve zararlarla karşı karşıya kalan gelişmekte olan ülkelere 50 milyon dolar vereceğini duyurdu.

Aşırı hava koşulları ve küresel ısınmayla bağlantılı tazminat konusu, Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde devam eden COP27’nin gündeminde bir sıçrama yaptı.

Zengin uluslar, gelişmekte olan ülkelerin baskısı nedeniyle, kayıp ve zarar mekanizması finansmanını müzakerelerin resmi gündemine almayı kabul ettiler.

Sadece diğer dört hükümet – Belçika, Danimarka, Almanya ve İskoçya – küçük miktarlarda kayıp ve zarar fonu taahhüt etmişti. Bu taahhütler önemli çünkü iklim değişikliğine neden olan büyük katkılarından dolayı sorumlu tutulmak istemeyen diğer ülkelere mesaj veriyor. Ancak tarihi sorumluluklarının yanında taahhüt ettikleri miktarlar oldukça az.

İklim bakanlığı, Avusturya’nın önümüzdeki dört yıl içinde kayıp ve zarar kapsamında en az 50 milyon dolar vereceğini duyurdu.

Fonlar, iklim kaynaklı doğal afetlerden zarar gören ülkelere teknik destek sağlayan bir BM programı olan “Santiago Ağı”nı ve aşırı hava koşullarına yatkın ülkelere erken uyarı sistemleri sağlayan bir programı destekleyebilir.

İklim bakanı Leonore Gewessler, “Küresel Güney’deki en savunmasız ülkeler iklim krizinin sonuçlarından özellikle kötü şekilde acı çekiyor ve haklı olarak sanayileşmiş ülkelerden daha fazla destek talep ediyorlar” dedi.

Avusturya’nın bu yılki iklim finansmanı bütçesine 10 milyon euro daha ekleyeceğini söyledi.

Ancak iklim kampanyacıları, tek seferlik taahhütlerin tutarlı desteğin yerini tutamayacağını söylediler.

Şimdiye kadar taahhüt edilen miktar, aşırı sel, kuraklık ve fırtınalardan sık sık etkilenen savunmasız ülkelerin halihazırda maruz kaldığı milyarlarca dolarlık zararın çok altında kalıyor.

Cyclone Idai, 2019’da Mozambik’i vurduğunda toplamda 1,4 milyar dolarlık hasara neden oldu ve bazı araştırmalar, 2030 yılına kadar savunmasız ülkelerin iklim bağlantılı kayıplarının yılda 580 milyar dolara ulaşabileceğini gösteriyor.

Gelişmekte olan ülkeler, ülkelerin COP27’de kayıp ve zarara adanmış bir finansman mekanizması başlatılması konusunda anlaşmalarını istiyor. ABD ve Avusturya’nın da üyesi olduğu 27 ülkeden oluşan AB daha önce bu fikre karşı çıkmıştı.

Paylaş

Önceki Haberler

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024