Avustralya’da haftalardır devam eden, en az 17 kişinin ölümüne neden olan yangınlar durdurulamıyor. Yangınlar, dünya çapında medyada en çok yer alan haberlerden biri oldu.
Avustralya’da uzun bir süredir devam eden ve mücadele edilemeyen yangınlar dünya medyasında büyük yer buldu. Dünyanın farklı yerlerinden politikacılar ve iklim krizi aktivistleri, Avustralya’da devam eden yangınların iklim krizinin aciliyetini gösterdiğini söyledi.
Donanma gemileri ve hava kuvvetleri uçakları en az 17 kişinin ölümüne neden olan yıkıcı orman yangınlarıyla mücadele için gönderildi.
Binlerce itfaiyeci Yeni Güney Galler bölgesinde 100’den fazla, Victoria bölgesinde ise 40’a yakın yangınla mücadele ediyor. Sıcak ve rüzgarlı hava koşulları sebebiyle her gün yeni bir yangın çıkıyor.
ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Avustralya’nın en sıcak yılı olan 2019’da başlayan yangınlar için, iklim krizinin sonuçlarının tartışmaya açık olmadığını söylüyor. Clinton “Avustralya alevler içinde ve Kuzey Kutbu eriyor. İklim aciliyeti içerisinde olduğumuz kesin” dedi.
2020 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı Bernie Sanders ise Avustralya’da yaşananların dünya çapında olağan bir durum haline geldiğini söyleyerek eyleme geçilmesi çağrısında bulundu. Sanders, “Eğer acilen harekete geçmez ve fosil yakıtları bırakmazsak bu gibi olaylar daha da artacak. Söz konusu gezegenimiz. Harekete geçmeliyiz” dedi.
Yazar Naomi Wolf ise, Avustralya’da yangınların arasında sıkışmış bir babanın Başbakan Scott Morrison’a yazdığı bir mesajı paylaştı. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Merhaba Scott Morrison, ben ve ailem Mallacoota’dan henüz yol kapanmadan çıktık ve iklim nedenli yangınlar yüzünden dört gün boyunca Yeni Güney Galler bölgesinde mahsur kaldık. Umarım başka şeylerde daha iyisindir çünkü işe yaramaz bir başbakansın” sözleri yer alıyor.
Morrison, orman yangınları yaşanırken iklim değişikliği politikasıyla ilgili tartışmaları gündeme getirmediği ve saptırdığı için ağır eleştirilere maruz kalıyor. Geçtiğimiz perşembe günü Morrison, emisyon azaltımı ve çevrenin korunması arasında bir ilişki olduğunu kabul etmesine rağmen hükümetin iklim politikaları oldukça yetersiz kalıyor.
Avustralya’da yaşanan yangınlar dünya çapında da medyanın birinci konularından biri haline geldi. Yangınlar, BBC’nin ve CNN’in internet sitelerinde birinci sıradaki haber oldu. CNN’in manşetinde “Avustralya’daki ölümcül yangınlar duracağa benzemiyor” haberi yer alırken, BBC ise binlerce insanın yangın bölgelerini tahliye etmesine odaklandı.
Türkiye’de de birçok haber sitesinde ve televizyon ana haberlerinde Avustralya’daki yangınların durdurulamaması gündem oldu. Ancak bu haberler arasında iklim krizine herhangi bir vurgu yapılmıyor.
Yeni Zelanda’da ise buzullar, Avustralya’daki yangın nedeniyle kahverengi olurken gökyüzü de kırmızıya büründü. Yeni Zelanda’nın eski başbakanı Helen Clark, yangınların Yeni Zelanda’nın el değmemiş dağlık bölgesini etkilediğini söyledi.
Netflix belgesel yapımcısı David Farrier ise, twitter üzerinden yaptığı paylaşımında, “2020, sorumlular anlamıyor: küresel ısınma gerçek” dedi.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…