Avustralya hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, yangınlarda yiyecek alanlarının %30’ndan fazlasını kaybeden 113 canlı türü acil yardıma ihtiyaç duyuyor.
Federal Tarım Bakanlığının hazırladığı Yaban Hayatı ve Tehdit Altındaki Türleri Orman Yangınlarından Kurtarma Raporu’nda acil yardım edilmesi gereken hayvanların geçici listesi yayımladı.
Rapora göre koalalar ve kanguruların yanı sıra kuş, balık ve kurbağa türleri en çok yardıma muhtaç hayvanlar arasında yer alıyor.
AA’nın haberine göre yangınların herhangi bir canlı türünü tamamen yok etmediğinin vurgulandığı raporda, listede yer alan 113 canlıdan neredeyse tamamının yiyecek alanlarının %30’ndan fazlasını kaybetmelerinden dolayı yardıma muhtaç duruma düştüğü belirtildi.
Çevre uzmanlarının hazırladığı rapordaki geçici liste 13 kuş, 19 memeli, 20 sürüngen, 17 kurbağa, 5 omurgasız, 22 tatlı su ıstakozu ve 17 balık türünü içeriyor.
Bazı Türler Yok Olabilir
Öte yandan yaşam alanlarının tamamına yakınını kaybeden tehdit altındaki bazı türlerin ise neredeyse yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, bu türler arasında Pugh’s kurbağası, Blue Mountains su kerkenkelesi ve Kanguru Adası keseli faresi gibi hayvanların bulunduğunu açıkladı.
Bazı bölgelerde devam eden yaygınlar nedeniyle raporun sınırlı kaldığını ve bir sonraki güncellemede daha detaylı bilgilere yer verileceğini dile getiren Çevre Bakanı Sussan Ley, “Yangından etkilenen yerlerde tehdit altındaki hayvanların iyi durumda olduğunu gösteren bazı manzaralar olsa da daha ayrıntılı, yerinde değerlendirmeler yapmak için birçok alana girmek hala güvenli değil” ifadelerini kullandı.
Avustralya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), ülkede aylardır süren yangınlarda doğrudan veya dolaylı 1,25 milyar hayvanın ölmüş olabileceği tahmininde bulunmuştu.
Yeni Güney Galler eyaletinde Eylül 2019’da başladıktan sonra Queensland, Victoria ve Güney Avustralya eyaletlerinde orman ve çayırlık alanlarda etkili olan ve zaman zaman yerleşim yerlerine de sıçrayan yangınlar nedeniyle 33 kişi hayatını kaybetmiş, çoğu Yeni Güney Galler eyaletinde olmak üzere toplam 11 milyon hektar civarında alan ve 3 binden fazla ev kül olmuştu.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…