;
Politika

Avrupa’nın Son 5 Yıldaki Enerji Karnesi Neler Söylüyor?

enerji haritası

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim, gaz talebinin azaltılması, Ukrayna’daki savaş ve temiz teknolojiler için küresel pazara hakim olma yarışının son 5 yıldaki değişikliklerin meydana gelmesinde etkili oldu.

Zero Carbon Analytics (ZCA) tarafından yayımlanan yeni bir infografik, Ursula von der Leyen başkanlığındaki Avrupa Komisyonu ile mevcut yasama organının son beş yılında AB enerji haritasının geçirdiği köklü değişiklikleri özetliyor.

ZCA özeti, 2019’a kıyasla enerji manzarasının nasıl dramatik bir şekilde değiştiğini gösteriyor. 2019 en son verilerin karşılaştırılmasından öne çıkan noktalar ise şu şekilde:

-Yenilenebilir enerjinin AB elektriğindeki payı %34’ten %44.4’e yükseldi

– Temiz endüstrilere yapılan yatırımlar üç kattan fazla arttı: 77 milyar dolardan 279 milyar dolara

– Gaz tüketimi %19’un biraz üzerinde düştü: Yılda 408 milyar metreküpten 330 milyar metreküpe.

– Elektrikli araçlar ve ısı pompası pazarları genişledi. Buna göre, yıllık elektrikli araç satışları 2019’da 300.491’den 2023’te 1,9 milyonun üzerine çıktı. Isı pompaların satışı ise 1,4 milyondan 2,6 milyona yükseldi.

Uzmanlar, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim, gaz talebinin azaltılması, Ukrayna’daki savaş ve temiz teknolojiler için küresel pazara hakim olma yarışının bu değişikliklerin meydana gelmesinde etkili olduğunu söylüyor.

Son Eurovision tartışması sırasında Ursula von der Leyen‘in kendisi de bu infografikte özetlenen mirası savundu: “Geçen yıl ilk kez rüzgarla kirli gazdan daha fazla elektrik ürettik. Emisyon Ticaret Sistemi’nin çok başarılı olduğunu gördük… Avrupa Yeşil Mutabakatı bir büyüme stratejisidir çünkü emisyonlar %32 oranında azalırken endüstri ve ekonomi %67 oranında büyümüştür.”