Ekonomi

Avrupa’nın LNG Kapasite Artışı Talebi Geride Bırakıyor: Atıl Varlık Riski Artıyor

Avrupa ülkeleri, durağanlaşan ithalata ve gaz talebi tahminlerindeki düşüşlere rağmen yeni LNG ithalat kapasitesi ekleyerek atıl varlık riskini göze almaya devam ediyor.

Avrupa’nın LNG kapasitesi ile talep arasındaki fark açılmaya devam ediyor. Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA) Avrupa LNG takipçisinden alınan yeni veriler, Avrupa’nın 2022’nin başından bu yana altı yeni LNG terminali eklediğini, ayrıca daha önce yedeğe alınan bir terminal ve limana yanaşmış ancak henüz faaliyete geçmemiş yeni bir yüzer depolama yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) eklediğini gösteriyor.

LNG ithalat kapasitesinin 2021 seviyelerinden 143 Bcm artışla 2030’da 406 milyar metreküpe (Bcm) ulaşması öngörülürken, kıtanın gaz talebini azaltma politikalarını sürdürmesiyle gaz tüketiminin yaklaşık 400 Bcm’ye düşeceği tahmin ediliyor.

Avrupa’daki LNG terminallerinin kullanım oranı Ocak ve Eylül 2023 arasında ortalama  %58 olarak gerçekleşti. Avrupa gaz tüketiminin azalması karşısında, Avrupa’nın 2030 yılına kadar ilave LNG altyapısı inşa etmesine gerek olup olmadığı sorusu  gündeme geliyor.

IEEFA enerji analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, “Gaz talebindeki düşüş, Avrupa’nın enerji güvenliği hedeflerine ulaşmak için daha fazla  LNG altyapısına ihtiyaç duyduğu söylemine meydan okuyor. Veriler ihtiyacımız olmadığını gösteriyor. Gaz tüketimini azaltmaya yönelik önemli ilerlemelere rağmen, Avrupa’daki ülkeler Rus boru hatlarına olan bağımlılıklarını, kıtayı değişken fiyatlara daha fazla maruz bırakan yedek bir LNG sistemiyle takas etme riskiyle karşı karşıya” dedi.

Ocak-Eylül 2022 arasındaki Avrupa LNG ithalatı 2021’in aynı dönemine kıyasla %62  artarken, 2023’teki LNG ithalatı bir önceki yıla kıyasla sadece %4 artarak yatay seyretti. Bu arada, Avrupa Birliği kış gazı depolama hedeflerine planlanandan önce ulaştı.

Sadece Avrupa Birliği Ocak ve Temmuz 2023 arasında LNG ithalatı için 41 milyar Avro  harcarken, ABD (17,2 milyar Avro), Rusya (5,5 milyar Avro) ve Katar (5,4 milyar Avro) en büyük faydalanıcılar oldu.

Eylül 2023 itibariyle Avrupa Birliği, Türkiye ve İngiltere toplam 125 milyar m3 LNG ithal etti. Ocak ve Eylül 2023 arasında Avrupa’nın Rus LNG ithalatı 2022’nin aynı dönemine  kıyasla sabit kaldı. İspanya ve Belçika’nın 2023’te LNG ithalatını bir önceki yıla kıyasla %50 oranında artırmasıyla birlikte, üst satırdaki rakamlar ulusal farklılıkları gizliyor. Belçika ve Fransa’daki terminaller de Yamal projesinden Rus LNG  hacimlerini aktarmaya devam ediyor.

Önceki Haberler

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024