Ekonomi

Avrupa’nın LNG Kapasite Artışı Talebi Geride Bırakıyor: Atıl Varlık Riski Artıyor

Avrupa ülkeleri, durağanlaşan ithalata ve gaz talebi tahminlerindeki düşüşlere rağmen yeni LNG ithalat kapasitesi ekleyerek atıl varlık riskini göze almaya devam ediyor.

Avrupa’nın LNG kapasitesi ile talep arasındaki fark açılmaya devam ediyor. Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA) Avrupa LNG takipçisinden alınan yeni veriler, Avrupa’nın 2022’nin başından bu yana altı yeni LNG terminali eklediğini, ayrıca daha önce yedeğe alınan bir terminal ve limana yanaşmış ancak henüz faaliyete geçmemiş yeni bir yüzer depolama yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) eklediğini gösteriyor.

LNG ithalat kapasitesinin 2021 seviyelerinden 143 Bcm artışla 2030’da 406 milyar metreküpe (Bcm) ulaşması öngörülürken, kıtanın gaz talebini azaltma politikalarını sürdürmesiyle gaz tüketiminin yaklaşık 400 Bcm’ye düşeceği tahmin ediliyor.

Avrupa’daki LNG terminallerinin kullanım oranı Ocak ve Eylül 2023 arasında ortalama  %58 olarak gerçekleşti. Avrupa gaz tüketiminin azalması karşısında, Avrupa’nın 2030 yılına kadar ilave LNG altyapısı inşa etmesine gerek olup olmadığı sorusu  gündeme geliyor.

IEEFA enerji analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, “Gaz talebindeki düşüş, Avrupa’nın enerji güvenliği hedeflerine ulaşmak için daha fazla  LNG altyapısına ihtiyaç duyduğu söylemine meydan okuyor. Veriler ihtiyacımız olmadığını gösteriyor. Gaz tüketimini azaltmaya yönelik önemli ilerlemelere rağmen, Avrupa’daki ülkeler Rus boru hatlarına olan bağımlılıklarını, kıtayı değişken fiyatlara daha fazla maruz bırakan yedek bir LNG sistemiyle takas etme riskiyle karşı karşıya” dedi.

Ocak-Eylül 2022 arasındaki Avrupa LNG ithalatı 2021’in aynı dönemine kıyasla %62  artarken, 2023’teki LNG ithalatı bir önceki yıla kıyasla sadece %4 artarak yatay seyretti. Bu arada, Avrupa Birliği kış gazı depolama hedeflerine planlanandan önce ulaştı.

Sadece Avrupa Birliği Ocak ve Temmuz 2023 arasında LNG ithalatı için 41 milyar Avro  harcarken, ABD (17,2 milyar Avro), Rusya (5,5 milyar Avro) ve Katar (5,4 milyar Avro) en büyük faydalanıcılar oldu.

Eylül 2023 itibariyle Avrupa Birliği, Türkiye ve İngiltere toplam 125 milyar m3 LNG ithal etti. Ocak ve Eylül 2023 arasında Avrupa’nın Rus LNG ithalatı 2022’nin aynı dönemine  kıyasla sabit kaldı. İspanya ve Belçika’nın 2023’te LNG ithalatını bir önceki yıla kıyasla %50 oranında artırmasıyla birlikte, üst satırdaki rakamlar ulusal farklılıkları gizliyor. Belçika ve Fransa’daki terminaller de Yamal projesinden Rus LNG  hacimlerini aktarmaya devam ediyor.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025