Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) yeni bir anketinin sonuçlarına göre, Avrupa vatandaşlarının çoğunluğu iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmak için daha az uçmayı ve daha az et yemeyi düşünüyor.
AB’nin 27 ülkesinde EIB tarafından yapılan ankete katılan 27.700 kişiden %74’ü, COVID-19 kısıtlamaları kaldırıldıktan sonra çevresel nedenlerle daha seyrek uçmayı planladıklarını söyledi. %43’ü bunu “her zaman” yapacaklarını, %31’i ise “zaman zaman” yapacaklarını ifade etti.
Ankete katılanların çoğu vazgeçilmesi en kolay olanın uçmak olduğunu söyledi. Öte yandan Avrupalıların %39’u ve Amerikalıların %38’i arabalarından vazgeçmenin en zor seçenek olacağını söyledi.
Ekim-Kasım 2020’de yapılan ankette, Amerikalıların %75’inin, Çinlilerin %71’inin ve Avrupalıların %67’sinin COVID-19 endişeleri nedeniyle toplu taşıma kullanma olasılıklarının daha düşük olduğu da ortaya çıktı.
Avrupa’nın havayolu sektörü, pandemi nedeniyle talepte bir düşüşle mücadele ederken, sektör aynı zamanda karbon ayakizi konusunda müşteriler ve düzenleyiciler tarafından inceleniyor.
Kısa mesafeli yolculuklar için uçak yerine tren seçmeyi planlayıp planlamadıkları sorulduğunda, EIB anketine katılanların %71’i “evet” cevabını verdi.
Çoğu insan COVID-19 konusunda iklim değişikliğinden daha fazla endişelendiğini söylese de, Avrupalıların ve Amerikalıların %72’si ve Çinlilerin %84’ü seçimlerinin ve eylemlerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunabileceğine inandıklarını belirtti. Ayrıca, Avrupalıların %66’sı iklim değişikliğiyle savaşmak için zaten daha az et yediklerini ve %13’ü ise bunu yakında yapmayı planladıklarını söyledi.
EIB Başkan Yardımcısı Ambroise Fayolle, “Vatandaşlar iklim değişikliğinin etkilerini hissediyorlar ve iklim krizinin benzeri görülmemiş bir eylemle çözülmesini istiyorlar” dedi.
Genç Amerikalı ve Avrupalı katılımcıların, eylemlerinin iklim değişikliğiyle mücadelede bir fark yaratabileceğine inanma oranları daha yüksek. 15-29 yaşındakilerin %77’si; 65 yaş ve üstü katılımcıların ise % 64’ü davranışlarının bir fark yaratabileceğine inanıyor.
COVID-19, küresel karbondioksit emisyonlarının 2020’de %7 düşmesine neden oldu, ancak yine de, 2020 yılı en sıcak yıl olarak sıralanırken emisyonların azaltılması ve gelecekteki yıkıcı ısınmayı önlemek için daha hızlı eylem ihtiyacının altını çizdi.
AB, Haziran ayında yayımlanacak olan kirliliği azaltmak için önemli bir yeni politikalar paketi hazırlıyor ve otomobil üreticilerini daha katı emisyon standartlarını karşılamaya zorlarken fabrikalara daha yüksek karbon maliyetleri uyguluyor.
Brüksel ise tüketicilerin sürdürülebilir seçimler yapmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. AB, 2030 itibariyle kamuya açık 3 milyon elektrikli araç şarj noktasına sahip olmayı hedeflerken, bu yıl tek kullanımlık plastik pipet ve çatal bıçak takımı yasağı yürürlüğe girecek.
Fayolle, “COVID-19 sonrası dönem, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım atma fırsatı sağlayacak. Yeşil bir iyileşme, seragazı emisyonlarında 2030 itibariyle ihtiyaç duyulan önemli azalmayı hızlandırmamıza yardımcı olabilir” dedi.
Fayolle, “AB’nin borç verme kolu olan EIB, temiz enerji ve düşük karbonlu ulaşımı finanse ederek insanların çevre dostu alışkanlıklar edinmelerine yardımcı olabilir” diye ekledi.