;
Bilim

Avrupa’daki Tıp Fakülteleri İklim Kriziyle Bağlantılı Hastalıklara Dair Müfredatını Genişletiyor

iklim krizi

Yeni kurulan bir iklim ağı, stajyer doktorlara sıcak çarpması, dang humması ve sıtma ile küresel ısınmanın sağlıktaki rolü hakkında daha fazla bilgi verecek.

Dang humması ve sıtma gibi sivrisinek kaynaklı hastalıklar, iklim krizi karşısında Avrupa’daki tıp fakültelerinin müfredatının daha büyük bir parçası haline gelecek.

Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (Enche) kurulduğunu duyuran tıp fakültesi yetkilileri, geleceğin doktorlarının sıcak çarpmasını nasıl tanıyacakları ve tedavi edecekleri konusunda daha fazla eğitim alacağını ve astım için inhaler gibi tedavilerin iklim üzerindeki etkilerini dikkate almalarının bekleneceğini söyledi.

Glasgow Üniversitesi liderliğinde İngiltere, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden 25 tıp fakültesi, iklim derslerini 10 binden fazla öğrencinin eğitimine entegre edecek.

Ağın eş başkanı Glasgow Üniversitesi’nden Dr. Camille Huser şunları söyledi: “Geleceğin doktorları, şu anda görmedikleri farklı sunumlar ve hastalıklar dizisiyle karşılaşacaklar. Onları tanıyabilmeleri için bunun farkında olmaları gerekiyor.”

Bu yıl Avrupa’nın kayıtlara geçmiş en sıcak yazıydı ve iklimdeki değişiklikler sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı artırıyor.

Sivrisinekler gibi hastalıkları yayan böcekler, sıcaklık ve yağış düzenindeki değişikliklerin de yardımıyla, yayılma alanlarını genişletiyor ve yeni alanlarda bulunuyorlar. Kanser, kalp ve akciğer rahatsızlıkları, diyabet ve akıl hastalıkları gibi kronik hastalıkların tümü aşırı hava koşulları veya hava kirliliği gibi faktörlerden etkilenebilir.

Huser, “İklim değişikliği… daha önce görmediğimiz yepyeni bir dizi hastalık yaratmayabilir ama var olanları daha da kötüleştirebilir” derken şu örneği verdi: “Diyabet, insanların iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği bir şey değil, ancak iklimin değiştiği bir dünyada yaşayan insanlar için semptomlar ve komplikasyonlar daha sık ve daha kötü hale geliyor.”

Patojenlerin evrimleşerek mevcut ilaçların onları etkili bir şekilde tedavi edememesine yol açan antimikrobiyal direnç de iklimin bozulması nedeniyle daha da kötüleşiyor ve Huser bunun eğitime yansıtılması gerektiğini söyledi.

Öğrencilere ayrıca aktif seyahat (araba kullanmak yerine yürüyüş veya bisiklete binme) ve hastaların topluluk bahçeciliği ve ağaç dikme gibi faaliyetlere katılmaya teşvik edildiği “yeşil reçete yazma” gibi yöntemleri savunmaları da öğretilecek. Her ikisi de çevreye olumlu olmanın yanı sıra bireylere sağlık yararları da sunuyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi