Bilim

Avrupa’daki Sıcak Hava Dalgasının 7 Gün Daha Etkisini Sürdürmesi Bekleniyor

İklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş, Avrupa’daki aşırı sıcakların en az 5-7 gün daha etkili olabileceğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat TÜRKEŞ, Avrupa’yı kavuran sıcak hava dalgasının zamanla doğuya kayarak etkisini yitirmesinin beklendiğini ancak orta ve Batı Avrupa’da birçok ülkede en az 5-7 gün daha etkili olabileceği belirtti.

Prof. Dr. Türkeş yaptığı açıklamada, tropikal orta ve kuzeybatı Afrika’dan kaynaklanan çok sıcak çekirdekli yüksek basınç sırtı ve bu hava sistemiyle bağlantılı sıcak adveksiyonların oluşturduğu sıcak hava dalgalarının, Batı ve Güney Avrupa’nın önemli bir bölümünde etkili olmayı sürdürdüğünü söyledi.

İklim bilimci; İspanya, Portekiz, Fransa ve Yunanistan’da çok sıcak ve kuru hava nedeniyle onlarca orman yangınının yaşandığını söylerken, İspanya ve Fransa’da çok sayıda yerde çıkan orman yangınlarıyla savaşımda ciddi zorlukların yaşandığını aktardı.

İngiltere’de Londra Heathrow’da 40.2 santigrat derece ile yeni bir ulusal yüksek sıcak hava rekoru kırıldığını hatırlatan Prof. Dr. Türkeş, “Bu ülkelerdeki sağlık bakanlıklarının ya da ilgili yerel yönetim yetkililerinin açıklamalarına göre; sıcak hava dalgalarının neden olduğu sağlık açısından çok olumsuz (sıcak çarpması, ısı krampı, vb. gibi kötü ya da düşük iklim konforu) koşullar yüzünden çoğunlukla yoksullar, yine görece yoksul ve yüksek sıcaklıklardan kendilerini koruyabilecek uygun evleri, kalacak yerleri olmayan yaşlı ve çocuklar ve yüksek sıcaklıklardan etkilenebilirliği yüksek olan hasta gruplarından yüzlerce insan yaşamını kaybetti” dedi.

Prof. Dr. Türkeş, sıcak hava dalgasının zamanla doğuya kayarak etkisini yitirmesinin beklendiğini ancak Orta ve Batı Avrupa’da birçok ülkede en az 5-7 gün daha etkili olabileceğini de sözlerine ekledi.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024