Enerji krizine yanıt olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının ve ısı pompalarının hızla yaygınlaştırılması, AB’de 2023 yılında net sıfır yatırımlarını artırdı. AB’nin 2023’teki net sıfır yatırımları, 2022’dekinden 76 milyar dolar daha fazla olarak 334 milyar dolara ulaştı. Çin ise ilk sıradaki yerini korudu.
Avrupa çapında düşünce kuruluşu olan Strategic Perspectives tarafından hazırlanan yeni rapor, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki şiddetli rekabetin, Avrupa Birliği’nin güçlü bir Temiz Sanayi Anlaşması için uyandırma çağrısı görevi görmesi gerektiğini vurguluyor.
Rapora göre, Avrupa şimdilik rekabetçi konumunu korusa da, Çin’in temiz teknoloji alanında küresel pazar lideri olma hırsı karşısında zemin kaybetme riski yüksek. AB politika yapıcılarının yeterli yatırımı harekete geçirmesi, inovasyonu teşvik etmesi ve AB yapımı ürünleri desteklemesi, AB’yi yarışta sağlam bir şekilde tutmak için belirleyici faktörler olabilir.
Rapor, AB liderlerinin bir Temiz Sanayi Anlaşması tasarladıkları kritik bir zamanda yayımlandı. Rapor, Mario Draghi’nin bir yandan karbonsuzlaştırma ve rekabet gücünün arttırılmasını sağlarken diğer yandan da AB’ nin Çin’e karşı rekabetçi kalmasını sağlayacak geniş çaplı reformları finanse etmek üzere AB genelinde yıllık 800 milyar avroluk yatırım çağrısında bulunan raporunu takip ediyor.
Raporda öne çıkan bulgular ise şöyle:
- ABD Enflasyon Azaltma Yasası’nın (IRA ) yatırımları başka yöne çekeceği korkusuna rağmen, AB 2023 yılında net-sıfır yatırımcılar için hala en cazip ikinci yer oldu.
- Geçen yıl Avrupa’daki ekonomik büyümenin %30’u net-sıfır geçişiyle bağlantılıydı.
- 2022 yılında 1,6 milyon işçi sadece yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edildi. Rapor yazarları, bu dönüşümün Avrupalılar için bir ekonomik güvenlik değeri olduğunu belirtiyor. Net-sıfır, istihdam yaratmada en hızlı büyüyen sektörlerden biri.
- AB Temiz Sanayi Anlaşması (Clean Industrial Deal), 2035 yılına kadar net sıfır üretimde 1,6 milyon ek yeşil iş yaratabilir ve bu sayı 2040 yılına kadar 2,1 milyona yükselebilir.
- Çin tek başına küresel net-sıfır yatırımın %39’unu (2023’te 654 milyar dolar) oluşturuyor ve sıfır karbon değer zincirinin tamamını kontrol ediyor. Çinli üreticiler, iç pazarının büyüklüğü nedeniyle ağır sübvansiyonlardan ve önemli ölçek ekonomilerinden yararlanıyor, bu da Çin yeşil ürünlerini son derece rekabetçi hale getiriyor.
- Son iki yılda Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA), ABD’nin net sıfıra geçiş sürecine yapılan yatırımı 288 milyar dolara çıkararak 2023 yılında temiz teknoloji üretim kapasitesini iki katına çıkardı ve 334 binden fazla istihdam yarattı.