Yeni bir araştırmaya göre Avrupa’daki karantinalar hava kirliliği kaynaklı 11.300 erken ölümün önlenmesine yardımcı oldu.
Perşembe günü (30 Nisan) yayımlanan bir araştırmaya göre, koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamındaki karantinalar nedeniyle Avrupa’da artan hava kalitesi, 11.300 erken ölümün engellenmesine eşdeğer sağlık faydaları sağladı.
Araştırmacılar, geçen ay boyunca yüz milyonlarca insanın evde kalmasının hava kirliliğinin neden olduğu veya daha da kötüleştirdiği hastalıklar üzerindeki olası etkiyi tahmin ettiler.
Çalışmayı yürüten Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi’nin (CREA) baş analisti Lauri Myllyvirta, “Bunu, Avrupa’daki herkesin bir ay boyunca sigarayı bırakmasıyla karşılaştırabilirsiniz” dedi.
Myllyvirta, “Analizimiz, halk sağlığı ve yaşam kalitesi için fosil yakıtların sürdürülebilir bir şekilde hızla azaltılmasıyla elde edilebilecek muazzam faydaları vurguluyor” dedi.
Almanya, İngiltere ve İtalya’daki faydalar, her ülkede 1.500’den fazla erken ölümle eşdeğer.
CREA, ortalama bir Avrupa vatandaşının, 24 Nisan’da sona eren araştırmanın kapsadığı 30 gün içinde normalde beklenenin % 37 altında nitrojen dioksit seviyelerine maruz kaldığını söyledi. Gaz, çoğunlukla karayolu taşımacılığından üretiliyor.
21 Avrupa ülkesini kapsayan araştırmaya göre, ulaştırma, sanayi ve kömür yakıtlı ısıtma ile üretilen partikül maddeye maruz kalma oranı normal seviyelerin % 12 altındaydı.
CREA, kirlilikte gözlenen düşüşün, iş yerlerinde 1.3 milyon daha az gün devamsızlık ve çocuklarda 6.000 daha az yeni astım vakası ile sonuçlanmasının beklendiğini belirtti.
Aynı zamanda araştırmacılar, pandemiden önce kirli havaya uzun süre maruz kalmanın, COVID-19 hastaları için ölüm riskini artıran diyabet, akciğer hastalığı, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklara neden olabileceğini veya bunları şiddetlendirebileceğini belirtti.
Bu sağlık sorunları, COVID-19 virüsünden enfekte olmuş hastaların hastaneye yatış oranlarını ve ölüm riskini önemli ölçüde artırıyor. Milyonlarca insan, geçmişte hava kirliliğine maruz kalmaları nedeniyle kronik hastalıklar ve sakatlıklar yaşıyor ya da kemoterapi gibi tedaviler görüyor.
Bu durum, onları COVID-19’a karşı daha savunmasız hale getiriyor. Enfeksiyon riski, hava kirliliğinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisiyle artabilir. Bunun yanı sıra enfekte kişilerde solunum semptomları hava kirliliği nedeniyle kötüleşebilir.
Bu ilişki genel solunum yolu enfeksiyonları için kanıtlandı, ancak henüz COVID-19 özelinde doğrulanmadı.
AB çevre ajansına göre, hava kirliliği 27 üyeli Avrupa Birliği ve eski üye İngiltere’de yıllık 400.000’den fazla erken ölüme neden oluyor.