AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yayımlanan verilere göre, Aralık’tan Şubat’a kadar Avrupa’da ortalama sıcaklık, 1991-2020 ortalamasının 1,4 derece üzerindeydi.
Bu, yalnızca 2019-2020 kışını aşan, Avrupa’nın rekor düzeydeki en sıcak ikinci kışı olarak yer alıyor.
Avrupa, Aralık ayı sonlarında ve Ocak ayı başlarında, rekor düzeydeki kış sıcaklıklarının ülkeleri etkilediği ve kar eksikliği nedeniyle kayak merkezlerini kapanmaya zorladığı şiddetli bir kış sıcak dalgası yaşadı.
Avrupa Komisyonu 2 Ocak’ta, İsviçre’nin Altdorf kasabası da dahil olmak üzere kıta genelinde yüzlerce sıcaklık rekorunun kırıldığını duyurdu.
C3S, sıcaklıkların özellikle Doğu Avrupa’da ve İskandinav ülkelerinin kuzeyinde yüksek olduğunu söyledi. Avrupa’daki genel sıcaklıklar normların üzerindeyken, Rusya ve Grönland’ın bazı bölgeleri ortalamanın altındaydı.
Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle artan küresel sıcaklıkların bir sonucu olarak Avrupa’nın kışlarının daha sıcak hale geldiğini söylüyor.
Alışılmadık derecede ılıman kış, Rusya’nın geçen yıl Avrupa’ya yakıt sevkiyatını kesmesi ve birçok ülkede ısınma amaçlı gaz talebini düşürmesi nedeniyle yüksek gaz fiyatlarıyla mücadele eden hükümetlere kısa vadeli bir rahatlama sağladı.
Ancak yüksek sıcaklıklar, vahşi yaşam ve tarım için risk oluşturuyor. Kış sıcaklık artışları, bitkilerin büyümeye başlamasına veya hayvanları kış uykusundan erken çıkarmaya başlamasına neden olabilir, bu da onları daha sonraki soğuk havalara karşı savunmasız hale getirebilir.
Imperial College London Çevre Politikası Merkezi müdür yardımcısı Tilly Collins, değişen iklimin, bitki ve hayvanların ideal sıcaklıklarını korumak için yeni yerlere taşınmak için mücadele ettiği anlamına geldiğini söyledi.
Collins, “Küçük popülasyonlara veya sınırlı alanlara sahip türler için bu, onları kolayca yok olma yoluna yönlendirebilir” dedi.
Copernicus, geçen ay uydu verilerinin 45 yıllık kaydındaki herhangi bir Şubat ayı için en düşük seviyesine düşen Antarktika deniz buzu da dahil olmak üzere iklimle bağlantılı diğer uç noktalara işaret etti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…