Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle “ucuz enerji” döneminin sona erdiğini belirterek, “Avrupa’nın gaz depoları dolu, bu kış için güvendeyiz” dedi.
von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel doğalgaz arzının sıkılaştığını ve Rusya’nın son sekiz ayda Avrupa’ya boru hattıyla gönderdiği gaz miktarının %80 düştüğünü aktardı.
Bu durumu, arzı çeşitlendirerek, enerji tasarrufunu artırarak ve yenilenebilir yatırımları hızlandırarak telafi edebildiklerini dile getiren von der Leyen, “Bütün bu yaptıklarımızın bir bedeli var. Rusya’dan ucuz enerji tedariki birçok Avrupa endüstrisinin iş modelinin bir parçasıydı. Bu model, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla paramparça oldu. Gerçek şu ki, bu model geri gelmeyecek” derken, Rus gazının yokluğunda Avrupa’nın çok daha yüksek fosil yakıt fiyatlarıyla karşılaştığını anımsattı.
Von der Leyen, Avrupa sanayisi ve KOBİ’leri için sürdürülebilir tek yolun yenilenebilir enerjiye geçiş olduğunu vurgulayarak, yenilenebilir enerji dönüşümünün bir gecede olamayacağını söyledi.
“ABD’deki enflasyonu düşürme yasasının haksız rekabete yol açma riski var” değerlendirmesini yapan von der Leyen, yasadaki Amerikan mallarını satın alma mantığının, ayrımcılığa yol açabilecek vergi indirimlerinin ve Avrupa aleyhine olabilecek üretim sübvansiyonlarının endişe verici olduğunu söyledi.
Von der leyen, bu sorunları ele almaları gerektiğini, Avrupa’nın enflasyonu düşürme yasasını hazırlayarak yanıt vermesi gerektiğini kaydetti.
AB ülkelerinin kamu yatırımlarını artırmak ve kolaylaştırmak için kurallarını değiştirmesi gerektiğini dile getiren von der Leyen, bu yasanın en endişe verici yönlerini ele almak için ABD ile birlikte çalışmaları ve yeşil dönüşümü hızlandırmaları gerektiğini anlattı.
Avrupa sanayinin orta vadede yeşil dönüşümde liderliği sürdürmesi için yapısal çözüme ihtiyaç duyduğunu vurgulayan von der Leyen, bu alanda bir fon kurulması teklifini, AB’nin uzun dönem bütçesinin değerlendirileceği yaz aylarında sunacaklarını sözlerine ekledi.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…