Politika

Avrupa Parlamentosu’nun Gündeminde “İklim Acil Durumu” Var

“İklim acil durumu” için harekete geçen Avrupa Parlamentosu (AP) sembolik bir deklarasyon yayımlamayı  planlıyor. Çevre STK’ları ise sembolik eylemler yerine gerçek kararlar alınması gerektiğini belirtiyor.

İklim krizi konusuna dikkat çekmek amacıyla “acil durum” çağrısında bulunmayı tartışan Avrupa Parlamentosu (AP), Madrid’de düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı sırasında krizle mücadele adına sembolik bir deklarasyon yayımlamayı planlıyor.

Euronews’in haberine göre deklarasyona destek veren milletvekilleri ayrıca önergeyle birlikte 1 Aralık’ta göreve başlayacak AB Komisyonu’nun yeni üyeleri üzerinde de bir baskı oluşturmayı hedefliyor.

Liberal Milletvekili Pascal Canfin Twitter’de yaptığı açıklamada, “Avrupa’nın iklim ve çevre konusundaki acil durum beyanı semboliktir. Fakat Perşembe günü bu beyanın lehine oy vermezsek, sembolizm de korkunç olabilir” dedi.

Bununla birlikte, deklarasyon, iklim kriziyle mücadele için daha fazla eylem talep eden çevrecilerin ve örgütlerin tepkisini çekti.

Greenpeace: ‘Sembolik’ Eylemler Değil, Gerçek Kararlar Alınması Gerekiyor

Greenpeace konuyla ilgili olarak sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Dünya ‘sembolik’ eylemler istemiyor. İklim kriziyle başa çıkmak için gerçek ve cesur karar vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partisi’nden Ville Niinisto ise euronews’e yaptığı açıklamada, “Önemli olan Parlamentonun, Birlik ülkeleri ve komisyon üzerinde baskı kurarak, Avrupa’nın 2050’ye kadar karbon emisyonlarını azaltmasını sağlamasıdır” dedi.

Temmuz ayında yapılan seçimle Avrupa Komisyonu başkanlığına seçilen Alman siyasetçi Ursula von der Leyen, göreve başladığı zaman yaptığı konuşmada, Avrupa’nın 2050 yılında dünyanın ilk karbon-nötr bölgesi haline gelmesini istediğini söylemişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı “Yeşil Antlaşma” Konusunda Israrlı

Leyen’in bu arzusu hepsi olmasa da AB ülkelerinin çoğunluğu tarafından paylaşılıyor.

Ekonomik gelişimlerini henüz tamamlamamış Doğu Avrupa ülkeleri ise yüksek standartlar koymanın kendilerine haksızlık yaratacağını düşünüyor. Von der Leyen ise Avrupa için bir ‘Yeşil Antlaşma’ hazırlanması konusunda ısrarlı.

Birçok Kent “İklim Acil Durumu” İlan etti

Sekiz Avrupa Birliği (AB) lideri de geçtiğimiz Mayıs ayında çevre kriziyle ilgili bir strateji ve politika belirlenmesini ve AB bütçesinin en az %25’inin iklim değişikliğiyle mücadeleye ayrılmasını talep etmişti.

Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, Lüksemburg, Portekiz, İspanya ve İsveç AB’nin seragazı emisyonunu “en geç 2050’ye kadar sıfıra indirmeyi” hedefleyen bir öneriyi imzaladı.

Bu sırada aralarında Paris’in de bulunduğu birçok kent, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla İklim Acil Durumu ilan etmişti.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024

İklim Finansmanına Avrupa Engeli

Avrupa Merkez Bankası, Afrika ve Latin Amerika için iklim finansmanını artırma planına engel koydu. Afrika…

24 Ekim 2024

Türkiye COP29’daki Liderler Zirvesinde Konuşma Yapacak 106 Ülke Arasında

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 100’den fazla ülke COP29’daki Liderler Zirvesinde konuşma yapmak için başvuruda bulundu.…

23 Ekim 2024