;
Politika

Avrupa Parlamentosu Çiftçilere “Kulak Verdi”: Zayıflatılmış Yeşil Kurallar Onaylandı

AB

AB’nin çiftçilere yönelik sübvansiyonlar için şarta bağladığı yeşil koşulları zayıflatmaya yönelik öneriler Avrupa Parlamentosu’ndan destek aldı.

Avrupa son birkaç aydır kıta çapında çiftçilerin büyük eylemlerine sahne oluyor. Çiftçiler, Ukrayna tahılının ithalatının yasaklanması talebini ve özellikle de AB’nin “Yeşil Mutabakat” programı kapsamında gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırdığı iddiasıyla tepkilerini dile getiriyorlar.

Tepkileri azaltıp çiftçileri ikna etmeye çalışan Avrupa Parlamentosu (AP) yeni teklifleri kabul ederek, tarım destekleme için on milyarlarca euronun ödenme şartı olan çevreyle ilgili bazı kuralları gevşetme kararı aldı. Kabul edilen kararla çiftçiler artık destekleme ödemesi almak için biyoçeşitliliği korumak adına topraklarının %4’ünü nadasa bırakmak zorunda kalmayacak. Çiftçiler nöbetleşe ekin yerine ekin çeşitlendirmeye gidebilecek ve ülkeler aşırı hava olayları gibi durumlarla belirlenen yeşil kuralları uygulamakta zorluklar yaşadıklarında bu kurallardan muafiyet talebinde bulunabilecek. Ayrıca 10 hektardan küçük araziler de denetim dışı bırakılacak ya da kurallara uyulmaması halinde bu araziler için ceza kesilmeyecek.

Aralarında ucuz ithal ürünler ve AB düzenlemelerinin de bulunduğu birçok mesele yüzünden çiftçiler Avrupa çapında aylardır eylemler düzenlerken, AB’nin tarım destekleme ödemeleriyle ilgili bu karar, AB’nin yaptığı ve hayata geçirmeyi düşündüğü birçok politika değişikliğinden biri. Avrupa Parlamentosu seçimlerine iki aydan az bir süre kala birçok AB parlamenteri, çiftçilerin yaşadıkları seçim bölgelerinde aşırı sağ partilere yönelmemeleri için çiftçilerin dertlerine çözüm bulma konusunda kaygılılar.

Yeşiller Karara Tepkili

Öte yandan Avrupa Parlamentosu’nun bu kararına ilk tepki Yeşiller Grubu’ndan geldi. Grup vekilleri “yeşil kurallar”ın esnetilmesinde aceleci davranıldığı tepkisinde bulunarak, kararın iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayları nedeniyle artan bir baskıyla yüz yüze olan Avrupalı çiftçilerin lehine olmadığı görüşünde.

Avrupa Komisyonu ise bu tepkilere yönelik açıklamasında, alınan kararın kurumun çevresel meselelere dair çözüm isteğini zayıflatmadığını, sadece kuralları daha basit hale getirdiğini savunan bir açıklama yaptı. Avrupa Tarım Komisyonu Üyesi Janusz Wojciechowski kararı destekleyerek, “Yeşil Mutabakat’ın bazı unsurlarını çiftçilerimizin uygulayabilmesi zor. Buna cevaben taleplerimizde bazı basitleştirmelere gittik” dedi.

Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) ise teklifin çiftçilerin kaygılarına hitap etmediğini açıkladı. Konu hakkında konuşan IFOAM Başkanı Jan Plagge, “Teklif güç dengesizlikleriyle bağlantılı düşük fiyat gibi gerçek meselelere çözüm getirmekten uzak ve sonuç olarak AB’nin çevreyle ilgili istekli yaklaşımını baltalayacaktır” dedi.

AB tarafından başlatılan Kısaca Yeşil Mutabakat olarak anılan 2019 tarihli anlaşma, iklim kriziyle mücadele konusunda AB’nin var olan taahhütlerini daha geniş ve etkili bir şekilde hayata geçirmeye odaklanıyor. Bu taahhütler için 2050 yılını işaret eden mutabakat, o zamana kadar Avrupa’yı iklim nötr hale getirmeyi amaçlayan bir dizi dönüştürücü politikayı kapsıyor.