Avrupa Komisyonu’nun 2030 için artırılmış iklim hedeflerini açıklamasından saatler önce, Avrupa Parlamentosu, bloğun Adil Geçiş Fonu kapsamında fosil yakıt projelerine finansman sağlanmasına yönelik oy kullandı.
Geçtiğimiz Salı akşamı oylanan Parlamento’nun pozisyonu, 17,5 milyar euroluk yeni fon konusunda son bir müzakere turu için AB üye ülkelerine iletilecek.
Bu senenin başında gerçekleşen bir oylamada, AB ülkeleri bütün fosil yakıt fonlarının çıkarılması yönünde oylama yaparak, Parlamento’yu, 27 AB ülkesini temsil eden Bakanlar Konseyi’nin gidişatına karşı olarak konumlandırmıştı.
Fon faaliyete geçmeden önce her iki tarafın uzlaşmaya varması gerekiyor.
Yeşil kampanyacılar ise, Parlamento’nun kararına karşı çıktılar. WWF’den Katie Treadwell, “Parlamenterler, iklim kirliliğine kilitlenme riskine ve geçişin maliyetlerini artırmasına rağmen, vergi mükelleflerinin parasının fosil yakıtları ödemek için kullanılabileceği konusunda anlaştılar” dedi.
CEE Bankwatch Network’ün AB fonları politikası sorumlusu Raphael Hanoteaux, “Fosil yakıtlara izin vererek parlamenterler, Avrupa’nın kırılgan bölgelerini onlarca yıldır kirletmeye devam eden enerjiye mahkum ettiler” dedi.
Hanoteaux, “Bu, AB’nin 2050’ye kadar karbon nötrlüğüne ulaşma taahhütlerini engelliyor ve Avrupa Yeşil Düzeni söz konusu olduğunda, Avrupa Parlamentosu üyelerinin sözlerini eyleme dökemediklerini gösteriyor. Ayrıca Komisyon 2030 yılına kadar seragazında %55’lik yeni bir azaltım hedefi açıkladı” şeklinde sözlerine devam etti.
Fon temel olarak, AB’nin fosil yakıtlara en çok bağımlı bölgelerinde düşük karbonlu ekonomiye geçişte ekonomik ve sosyal etkilerin azaltılmasını desteklemek için tasarlanmıştı. Daha sonra kapsamı, enerji projelerini de fonlamaya yönelik anlaşmalarda genişletildi.
Parlamentonun çevre komitesi başkanı Pascal Canfin’in, fosil yakıtların fondan çıkarılması yönünde baskı yapmaya çalışmasına rağmen teklif Parlamentoya geldi ve onay aldı.
Canfin açıklamasında, “Maalesef, Avrupa Parlamentosu’nda Adil Geçiş Fonu kapsamında gaz projelerine yapılan yatırımların finansmanını dışlayacak bir çoğunluk yok” dedi.
Yeşiller, fonun kapsamını, AB’nin 2050 karbon nötr hedefiyle ve 2030 için güncellenen iklim hedefleriyle uyumlu kabul edilen “sınırlı sayıda doğalgaz projesi” ile sınırlamayı başardılar.
Canfin, aynı zamanda en kirletici santralların kullanımdan kaldırılmasını hızlandırmanın bir yolu olarak, doğalgaz finansmanının kömüre büyük ölçüde bağımlı olan 15 AB bölgesine ayrılacağını ve bunun en azından kısa vadede iklime fayda sağlayacağını söyledi.
Son olarak Canfin, Parlamento oylamasının yalnızca bir “ara adım” olduğunu hatırlatarak, artık tüm fosil yakıtları fondan çıkarmak için daha net bir duruş sergileyen üye devletler ve Komisyon ile nihai “üçlü görüşmelerin” yapılacağını söyledi.