Politika

Avrupa Komisyonu, İklim Hedeflerine “Karbon Yutak Alanlarını” Dahil Ettiği İçin Baskı Altında

Avrupa Komisyonu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı iklim hedeflerine “karbon yutak alanlarını” dahil etmesi eleştirilere neden oldu, 2030 hedeflerine ulaşmada “hile” yapıldığı belirtildi.

Avrupa Komisyonu iklim politikaları başkanı Frans Timmermans, UNFCCC’nin uygulama metotlarına ve mantığına bakıldığında hepsinde karbon yutak alanlarının dahil edildiğini söylerken “Bizim yaptığımız tam da buydu. Dolayısıyla haklı bir temelimiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Komisyon başkanı Ursula von der Leyen tarafından duyurulan güncellenmiş 2030 hedefi, AB’yi Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütler ile ve bloğun 2050 itibarıyla ilk karbon nötr kıta olma hedefiyle uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor.

“Finansal Hile”

Ancak çevre kampanya grupları, Komisyon’un karbon yutak alanlarını hedeflerine eklemesini, 2030 hedeflerine ulaşmada bir “finansal hile” olarak yorumluyor.

Çevre STK’sı Carbon Market Watch’da politika direktörü Sam van den Plas, “İklim hedeflerine ulaşmada ormanlık alanlara bel bağlamak yanlış bir mesaj gönderiyor çünkü ormanlık alanların karbonu emeceğini, bu yüzden kirletmeye devam etmekte sorun olmadığını ima ediyor” dedi.

WWF’den Alex Mason ise “Komisyon, kendi iklim hedefinde yeşil badana yapıyor: Hesaplamalara karbondioksitin atmosferden arındırılmasını dahil etmek, emisyonların aslında çok daha az azalacağı anlamına geliyor. Bir iklim acil durumuyla karşı karşıyayız ve oyun oynamak için zamanımız yok” dedi.

Avrupa’da ormanlar şu an bir karbon yutak alanı görevi görüyor çünkü salımdan daha çok karbonu emiyor. Küresel ölçekte okyanuslar ve ormanlar en büyük iki karbon yutak alanıdır.

Ancak Timmermans, Avrupa ormanlarının karbonu absorbe etme kapasitesinin yıllar geçtikçe “küçülmekte olduğu” uyarısında bulunarak, Avrupa iklim nötrlüğüne ulaşmak ve aynı zamanda biyoçeşitliliğini korumak istiyorsa, “yutak alanlarının önceki seviyelerine geri dönmesi gerektiğini” söyledi.

Komisyon, denetimsiz bırakılırsa, orman yutak alanlarının kapasitesinin 2010 yılındaki 300 milyon ton karbondioksitten, 2030 itibarıyla 225 milyon ton karbondioksite eşdeğer oranda düşebileceğini söylüyor. AB yöneticisine göre, ormanların azalan karbondioksit emme kapasitesi, “artan hasat” ve değişen iklimin neden olduğu yangınlar ve zararlı böcekler gibi olumsuz etkilerinden ve artan biyokütle talebinden kaynaklanıyor.

1997’den 2008’e kadar BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin hafifletme çalışma grubuna eş başkanlık eden iklim bilimci Bert Metz, “2014’te kabul edilen mevcut ‘en az %40 azaltım’  hedefi karbon yutak alanlarını içermiyor” dedi.

Metz, Euractiv’deki yazısında “Karbon yutaklarını dahil etmek, yeni %55’lik azaltım hedefinin, mevcut hedefler kapsamında %50’den az olacağı anlamına geliyor” dedi. Metz, %55 azaltım hedefinin gerçek ve somut bir azaltım olması gerektiğini belirtiyor.

%55 Değil %53 Azaltım

Timmermans ise STK’ların, yeni hedefin finansal bir hile olduğu eleştirisini sert bir şekilde reddetti.

“Bunun aslında sadece %50 azaltım anlamına geleceği fikrine itiraz ediyorum. Bu mantığı anlamıyorum, karbon yutak alanlarının da bir rolü var ve karbondioksiti atmosferden geri alıyor, başarmak istediğimiz de bu değil mi? Burada bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşması” dedi.

Ancak daha sonra basına bilgi veren yetkililer farklı bir hikaye anlattılar ve % 55 hedefinin karbon geri alımı olmadan %2 oranında daha düşük olacağını fark ettiler. Yani bu, 55 değil, %53’lük bir emisyon azaltım hedefi anlamına geliyor.

Bununla birlikte, Komisyon’un 2030 hedefi üzerindeki etki değerlendirmesini analiz eden yeşil kampanyacılar, farklı sonuçlara ulaştı. WWF’den Alex Mason, farklı senaryolara göre, karbon yutaklarının dahil edilmesinin etkisinin, “yutak alanın alt uçta 225 milyon ton veya üst uçta 340 milyon ton olacağını düşünmenize bağlı olarak, %2’nin biraz üzerinde ila yaklaşık %5 arasında değişim gösterir” dedi.

Mason, “Bu, 2030 hedefine yutak alanların dahil edilmesinin önemli bir fark yarattığını ortaya koyuyor. Bu, binalar, ulaşım ve tarım gibi diğer sektörlerin emisyonları o kadar azaltmayacağı anlamına geliyor” diye ekledi ve AB’nin mevcut 2030 iklim hedefinin karbon geri alımlarını hesaba katmadığı konusunda ısrar ederek Komisyonu karbon muhasebesi kurallarındaki değişikliği örtbas etmeye çalışmakla suçladı.

Mason, EURACTIV’e “Komisyon, bu değişikliğin önemini küçümsemeye çalışıyor ve hatta %40 hedefinin her zaman net bir hedef olduğunu ima etmek için web sitesindeki metni değiştirmiş gibi görünüyor” dedi.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024