COP26’ın ertelenmesinin ardından açıklama yapan Frans Timmermans, Avrupa Komisyonu’nun COP26’nın yeterince iddialı olması için yerel ve uluslararası çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini açıkladı.
Birleşik Krallık’ın ev sahipliği yapacağı COP26’yı koronavirüs krizi nedeniyle ertelediğini duyurmasının ardından, Avrupa Yeşil Düzeni Başkanı Frans Timmermans konu hakkında açıklama yaptı.
Timmermans, erteleme kararının oldukça anlamlı olduğunu söylerken “Küresel diplomatik faaliyetlerin koronavirüs krizi yüzünden yavaşladığını görüyoruz. Bu kararın, COP26’nın yetersiz katılımcıya ev sahipliği yaparak beklentileri karşılamamasından kaçınmak için alındığının da farkındayız” dedi.
İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!
Avrupa Komisyonu olarak COP26’nın yeterince iddialı olması için yerel ve uluslararası çalışmalarını yavaşlatmayacaklarını ifade eden Timmermans, birliğin 2030 ve 2050 hedeflerine de değinerek “Dünya genelindeki ortaklarımızla planlarımızı paylaşmak, onları da aynı iddialı kararlar almaya cesaretlendirmek ve küresel iklim gündeminde bulunan sürdürülebilir finans ve iklim değişikliği etkilerine uyum ve direnç sağlama gibi diğer konularda beraber çalışmak için mümkün olan bütün kanallar yoluyla yoğun çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
İşte Timmermans’ın açıklamasının tamamı şu şekilde:
“Birleşik Krallık Başkanlığı’nın koronavirüs küresel salgınıyla mücadele sürecinde COP26’nınertelendiğine ve başkanlığın en uygun tarihi kararlaştıracağını belirttiğine dair açıklamasını dikkate alıyoruz.
Küresel diplomatik faaliyetlerin koronavirüs krizi yüzünden yavaşladığını görüyoruz. Bu kararın, COP26’nın yetersiz katılımcıya ev sahipliği yaparak beklentileri karşılamamasından kaçınmak için alındığının da farkındayız. Bu oldukça anlamlı bir karar.
Avrupa Komisyonu olarak COP26’nın yeterince iddialı olması için yerel ve uluslararası çalışmalarımızı yavaşlatmayacağız. Blokta, var olan 2030 iklim ve enerji hedeflerine ulaşabilmek için kilit AB yasalarını devreye sokmalıyız. Uzun vadede, 2050 yılına kadar iklim nötr olmayı taahhüt ettik ve bu kararı yasal olarak bağlayıcı yapacak bir iklim yasası teklifi verdik. Teklifin yasama çalışmaları bu zorlayıcı şartlarda bile devam ediyor.
Komisyonun Eylül 2020’ye kadar sunacağı etki değerlendirme planının amacı, AB’nin 2030 hedeflerini artırması ve seragazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %50-55 oranında azaltması. Bu çalışmaya bağlı kalınacak. Aynı durum, Paris Anlaşması’nda alınan karara paralel olarak UNFCCC’ye beyan edilmesi gereken Ulusal Katkı Beyanı (NDC) için de geçerli.
Bunlarla birlikte, dünya genelindeki ortaklarımızla planlarımızı paylaşmak, onları da aynı iddialı kararlar almaya cesaretlendirmek ve küresel iklim gündeminde bulunan sürdürülebilir finans ve iklim değişikliği etkilerine uyum ve direnç sağlama gibi diğer konularda beraber çalışmak için mümkün olan bütün kanallar yoluyla yoğun çalışmalarımıza devam edeceğiz.”