Bilim

Avrupa Kavruluyor: Sıcaklık Rekorları Kırıldı

Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası Avrupa’yı kasıp kavururken birçok ülke tarihinin en sıcak günlerini yaşıyor. Sıcak hava dalgası Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Belçika’da etkisini gösterirken bu ülkelerde sıcaklık rekorları kırıldı.

Avrupa, Kuzey Afrika’dan gelen sıcaklık dalgasının etkisi altında. Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Belçika’da sıcaklık rekorları kırıldı. Almanya Meteoroloji Dairesi (DWD), en yüksek sıcaklığın Aşağı Saksonya’nın Lingen kentinde 42,6 derece olarak ölçüldüğünü, hava sıcaklarının bugün de yüksek olacağını duyurdu. Ülkede sıcaklık ilk kez 42 derecenin üstüne çıktı. Alman Meteoroloji Kurumu’nun henüz kesinleşmeyen verilerine göre 25 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Lingen kentinde ölçülen 42,6 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı.

Fransa’nın kuzeyinde dün öğle saatlerinde 42,6 dereceyle rekor kırıldı. Paris Yönetimi, başkent ve diğer 19 bölgede en üst düzey alarm durumuna geçti. Sıcaklıkların ülkenin bazı bölgelerinde 43 dereceye ulaşması bekleniyor.

Termometreler Hollanda’da da dün yeni rekoru gösterdi: 41,7 derece. Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI) tarafından, Hollanda’da aşırı sıcaklardan dolayı verilen turuncu alarm (ikinci derecede önemli) cumartesi gününe kadar devam edecek.

Belçika’da çarşamba günü 1881’den bu yana “en sıcak” gün yaşandı. Ülkede, termometrelerin 38,9 dereceyi göstermesi üzerine Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI) tarihinde ilk kez alarm seviyesini kırmızıya yükseltti.

Birleşik Krallık’ta da 38,1 dereceyle temmuz ayı rekorunu kırdı. Demiryolları, rayların bükülmesini önlemek için trenlerin yavaş gitmesi yolunda talimat verdi.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024