Denizli’nin Kale ilçesine bağlı Avdan köyünde köyün arazilerinin Ocak ayındaki acele kamulaştırma sonrası yaşananlara dair geniş katılımlı bir basın açıklaması yapıldı. Avdanlılar, kömür uğruna, Danıştay’da açılan davanın sonucu beklenmeden jandarma tarafından nöbet tuttukları tarım arazilerinden çıkarılmıştı.
Kamulaştırma kararının iptali için Avdanlıların Danıştay’da açtığı davanın sonucu beklenmeden şirket tarafından köylülerin arazilerine girilmesi üzerine yöre halkı geçtiğimiz haftalarda tarlalarında nöbet tutmuş, 7 günlük nöbetin sonunda jandarma tarafından kendi arazilerinden çıkarılmıştı. Bu gelişmeleri protesto etmek amacıyla Avdan halkı tarafından Avdan Platformu ve Büyük Menderes İnisiyati ile ortak düzenlenen basın açıklamasına Denizli’den, Muğla’dan, Aydın’dan pek çok ekoloji örgütünün, siyasi partilerin, sendikaların da temsilcileri katıldı.
Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği tarafından yapılan açıklamada Tavas-Avdan bölgesinde önce termik santral girişiminin, ardından açık kömür işletmesi için ÇED raporu alınmaya çalışıldığı hatırlatılırken şöyle devam edildi: “Ancak her ikisi de olumsuz sonuçlandı. Son olarak da bir gece cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartarak acele kamulaştırma kararı verildi. Bu kamulaştırma gerçekleşirse zeytinlikler ve tarım alanları tamamen kömüre feda edilecek. Kamulaştırma işleminin Avdan’da tarımı tamamen bitireceği gerçektir. Tarım ile geçimini sağlayan yöre halkı bölgede barınamaz hale gelecek, bölge halkının tarımsal faaliyetinden dolaylı olarak faydalanan diğer sosyal ve ekonomik ilişkiler zarar görecektir. Yerleşim yerlerinin hemen bitişiğinde açılacak olan bu maden nedeniyle, Avdan Mahallesinde yaşama imkânı kalmayacaktır. Bir yerleşim yerinin kökten kaybolması ve buradaki sosyal ve ekonomik varlığın yok olması nedeniyle kamu yararından söz edilemez.”
Açıklamada bölgede son yıllarda giderek artan miktarlarda zeytin üreticiliğine yöneliş olduğu vurgusu yapılırken, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran bir tesisin yapılamayacağı ve işletilemeyeceği ifade edildi. Kamulaştırma alanlarının içinde zeytinliklerin bulunduğu aktivistler tarafından aktarıldı.
Zeytinliklerin yanı sıra, acele kamulaştırılan alanların etrafında çok sayıda sit alanının da bulunduğu belirtilirken, şöyle devam edildi: “Kömür madeni yapılması planlanan alanlara çok yakın bulunan Beyağaç Kartal Gölü ve çevresi Orman Bakanlığı tarafından koruma alanı olarak ilan edildiği gibi, Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı da burada bulunmaktadır. Kamulaştırma kararına karşı çıkarak tarihimize, kültürümüze sahip çıkıyoruz.
Danıştay’da açılan iptal davalarının sonuçlarına beklerken hukuksuz bir şekilde Avdan bölgesinde kepçe ve kamyonlar ile çalışmalar ve hareketlilik başlamıştır. Geleceğimize sahip çıkmak için bu yapılanlara sessiz kalmayacağız.
Avdan, yeraltı su kaynaklarıyla, ormanlık alanlarıyla, verimli topraklarıyla ve zeytinlikleriyle Denizli’nin en ciddi gelir kaynaklarından birisidir. Bu toprakların üstü, altından daha zengindir. Bu sorun sadece Avdan’ın sorunu değildir. Tüm Denizli halkını çocuklarımızın geleceği için doğamıza, çevremize, havamıza, suyumuza sahip çıkmak için mücadeleye davet ediyoruz.
Son olarak da bölgedeki yerel yönetim sorumlularını, bölgenin tüm milletvekillerini bu kararın değiştirilmesi, Avdan topraklarının, yeniden tarım yapılabilir alanlar olarak devam edebilmesi için göreve çağırıyoruz. Tavas Ovasına, Kale Ovasına, tarıma ve geleceğimize sahip çıkalım.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…