Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yapılan açıklamada, 2022’de salınan karbondioksitin küresel ortalamasının ilk kez Sanayi Devrimi öncesi seviyelerin %50 üzerine çıktığı ifade edildi.
Seragazı artışının 2023’te de devam ettiği kaydedilen açıklamada, bu yıl karbondioksit konsantrasyonlarındaki artış oranının da geçen yıla ve 10 yılın ortalamasına göre biraz daha düşük olduğu belirtildi.
Açıklamada, bunun “büyük olasılıkla” karbon döngüsündeki doğal, kısa süreli değişimlerden kaynaklandığı ancak endüstriyel faaliyetler nedeniyle emisyonların artmaya devam ettiğine dikkat çekildi.
Atmosferdeki metan konsantrasyonlarının da artışta olduğu vurgulanan açıklamada, nitröz oksit seviyesinin de 2022’de bir önceki seneye kıyasla kayıtlara geçen en büyük yıllık artışı gördüğü bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada, seragazı salımlarının artması durumunda, karbondioksitin havada birikeceği ve bu sene kaydedilen sıcaklık rekorlarının, emisyonlar sıfıra düşürülse bile “bu yüzyılın sonuna kadar devam edebileceği” uyarısı yaptı.
Atmosferdeki seragazlarının geçen yıl bir kez daha en yüksek seviyesine ulaştığı kaydedilen açıklamada ayrıca, Dünya’nın en son 3-5 milyon yıl önce sıcaklığın 2-3 derece daha yüksek olduğu dönemde geçen seneye benzer bir karbondioksit seviyesini gördüğü ifade edildi.
Cenevre’deki basın toplantısında konuşan WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, bilim camiasının uyarılarına karşın “hala aksi yönde ilerlendiğini” bildirdi.
Taalas, şu anki seragazı konsantrasyonları seviyesinin, gelecekte sıcaklıkları, Paris Anlaşması’nda belirlenen hedeflerin çok daha üzerine çıkarabileceği konusunda uyardı.
Sıcaklık artışlarına aynı zamanda yoğun yağış, buz erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi de dahil aşırı hava koşullarının eşlik edeceğine dikkati çeken Taalas, fosil yakıt tüketiminin acil azaltılması çağrısında bulundu.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…