Ekonomi

Asya Ülkelerinin Milyarlarca Doları Güneş Enerjisi Sayesinde Cebinde Kaldı

7 Asya ülkesi 2022’nin ilk yarısında güneş enerjisi sayesinde 34 milyar dolar tutarında fosil yakıt maliyetinden kaçındı.

Ember, Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) ve Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından yayımlanan bir rapor, güneş enerjisi üretiminin yedi Asya ülkesinin sadece 2022 yılının ilk yarısında milyarlarca dolarlık fosil yakıt maliyetinden kaçınmasını sağladığını ortaya koydu.

Analiz, fosil yakıt fiyatlarının yükselmesinin ardından güneş enerjisinin Asya’daki elektrik talebinin karşılanmasına ve enerji güvenliğinin artırılmasına şimdiden katkıda bulunduğunu gösterdi.

Yedi önemli Asya ülkesinde (Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Filipinler ve Tayland) güneş enerjisi üretiminin katkısı, Ocak-Haziran 2022 döneminde yaklaşık 34 milyar dolar tutarında potansiyel fosil yakıt maliyetinin önüne geçti. Bu, söz konusu dönemdeki toplam fosil yakıt maliyetlerinin %9’una denk geliyor.

Rapor ayrıca güneş enerjisinin son 10 yıldaki büyümesini de analiz ederek, güneş enerjisi kapasitesine sahip ilk 10 ekonomiden beşinin Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Vietnam dahil olmak üzere şu anda Asya’da olduğunu ortaya koyuyor.

Ember’in Asya Elektrik Analisti Dr. Achmed Shahram Edianto şunları söyledi: “Asya ülkeleri, güneş enerjisinin hızlı bir şekilde yaygınlaştırılmasının mümkün olduğunu göstererek, bölgedeki diğer ülkeler için önemli bir örnek teşkil etmiş ve değerli dersler çıkarılmasını sağladı. Güneş enerjisi ve depolama fiyatlarının düşmesi ve potansiyel maliyet tasarruflarının gerçekleşmeye başlamasıyla birlikte, Asya’da güneş enerjisi hakimiyeti artık beklenenden çok daha kısa sürede gerçekleşecek gibi görünüyor.”

2022’de Güneş Enerjisi Üretimi Sayesinde Tasarruf Sağlandı

Rapor, tahmini 34 milyar ABD dolarlık tasarrufun büyük bir kısmının Çin’de olduğunu belirtti. Çin’de güneş enerjisinin toplam elektrik talebinin %5’ini karşıladığı ve Ocak-Haziran 2022 arasında yaklaşık 21 milyar dolarlık ek kömür ve gaz ithalatını önlediği ortaya koydu.

Japonya, yalnızca güneş enerjisi üretimi sayesinde kaçınılan yakıt maliyetlerinde 5,6 milyar dolar ile ikinci en yüksek etkiyi gördü.

Hindistan’da güneş enerjisi üretimi yılın ilk yarısında 4,2 milyar dolar yakıt maliyetinden kaçınılmasını sağladı. Ayrıca, zaten kısıtlı olan yerel arzı daha da zorlayacak olan 19,4 milyon ton kömür ihtiyacını da önledi.

Vietnam’ın güneş enerjisi, ek fosil yakıt maliyetlerinde 1,7 milyar dolar önledi. Bu oldukça büyük bir büyümeye işaret ediyor: Vietnam’ın güneş enerjisi üretimi 2018 yılında sıfır terawatt saate (TWh) yakındı. Güneş enerjisi 2022 yılında Ocak-Haziran ayları arasındaki elektrik talebinin %11’ini (14 TWh) karşıladı.

Güneş enerjisindeki büyümenin daha yavaş olduğu Tayland ve Filipinler’de kaçınılan yakıt maliyeti yine de dikkate değer. Güneş enerjisi, 2022’nin ilk altı ayında Tayland’ın elektriğinin yalnızca %2’sini oluştururken, tahmini 209 milyon dolarlık potansiyel fosil yakıt maliyetinden kaçınıldı. Filipinler, güneş enerjisinin üretimin yalnızca %1’ini oluşturmasına rağmen 78 milyon dolar tutarında fosil yakıt harcamasından kaçındı.

Benzer şekilde Güney Kore’de de yılın ilk yarısında güneş enerjisi ülkenin elektriğinin %5’ini üreterek 1,5 milyar dolara mâl olan potansiyel fosil yakıt kullanımının önüne geçti.

Asya’nın Potansiyeli Daha Yüksek

2030’da güneş enerjisi kapasitesine yönelik mevcut hedeflerin tutturulması, yedi ülkenin yakıt maliyetlerinde en az 44 milyar dolarlık bir tasarruf sağlamasını mümkün kılabilir; bu yılın ilk yarısına kıyasla 10 milyar dolar daha fazla.

Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için şebeke stabilizasyonu, yatırımların önünü açacak yenilikçi politika reformları ve özel sektörle iş birliği yapılması gerekecek. Ancak, güneş enerjisinin önümüzdeki 10 yıl içinde Asya’nın enerji hikayesinde önemli bir rol oynayacağı açık.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025