Ekonomi

Asya Kalkınma Bankası: AB’nin Sınırda Karbon Vergisi Emisyonları Azaltmayacak

Asya Kalkınma Bankası, yeni bir raporunda, AB’nin yüksek karbonlu ithalata gümrük vergisi uygulama planının Asya’daki gelişmekte olan ülkelere zarar verebileceğini, emisyonlarında ise büyük bir azalmaya yol açmasının pek mümkün olmadığını iddia etti.

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (Carbon Border Adjustment Mechanism– SKDM), genellikle daha düşük maliyetle üretilen yüksek emisyonlu ürünler ile görece daha düşük emisyonlu ancak yüksek maliyetle üretilebilen alternatif ürünlerin rekabet gücünü aynı seviyeye getirmeyi amaçlıyor. Diğer bir deyişle, karbon vergisi gibi düzenlemelerle yüksek emisyonlu ürünlerin maliyetini, düşük emisyonlu ürünlerin seviyesine taşımayı hedefliyor.

Asya Kalkınma Bankası (ADB) ise yeni yayımladığı bir raporda, AB’nin bahsi geçen mekanizmayı uygulama planının Asya’daki gelişmekte olan ülkelere zarar verebileceğini belirtirken, emisyonlarda büyük bir azalmaya yol açmayabileceğini söyledi.

ADB’nin kıdemli ekonomisti Neil Foster-McGregor, bunun şu anda nispeten kısıtlı bir politika olduğunu ifade etti. Foster-McGregor, “Üretim ölçeği arttıkça, bu karbon fiyatlandırmasını dünya genelinde daha geniş bir şekilde yapsak bile, üretim tekniklerinde temel bir değişiklik görmediğimiz sürece emisyonların arttığını göreceksiniz” diye ekledi.

Yanı sıra SKDM‘nin 2030 yılına kadar yaklaşık 15,2 milyar dolar gelir elde edebileceğini aktaran Foster-McGregor, gelirlerin gelişmekte olan ülkelere üretimi karbondan arındırmak için iklim finansmanı sağlamakta kullanılması gerektiğini söyledi.

SKDM’nin amaçlarından biri, AB üyesi olmayan ekonomileri daha sıkı iklim politikaları uygulamaya teşvik etmek. Eğer ihracatçı ülkeler bir karbon fiyatının halihazırda ödendiğini gösterebilirlerse, SKDM vergisi azaltılacak.

Hindistan, Avrupa’ya satılan SKDM kapsamındaki ürünlere ihracat vergisi uygulama olasılığını tartıştı ve Çin, ETS’yi çelik gibi ihracatçı sektörleri kapsayacak şekilde genişletiyor.

Her iki ülke de SKDM’yi eleştirirken Çin, Avrupa’yı ticari korumacılığa girişmek için iklimi bir bahane olarak kullanmaması konusunda uyardı. Ticari korumacılık yerli sanayiyi yabancı rekabete karşı korumak için ithalatta vergi veya kota uygulanmasına deniyor.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024