Asya Kalkınma Bankası (ADB) azaltım ve uyum bağlamında ek iklim finansmanı kaynağı yaratabilmek için 7 yıl vadeli ve 600 milyon euro değerinde yeşil tahvil ihracı gerçekleştirdi.
Asya Kalkınma Bankası (ADB) ek iklim finansmanı kaynağı yaratabilmek için 7 yıl vadeli ve 600 milyon euro değerinde yeşil tahvil ihracı gerçekleştirdi. ADB Mali İşler Direktörü Pierre Van Peteghem 5 Temmuz’da gerçekleştirilen ihraç sonrasında gösterilen yoğun yatırımcı ilgisinden memnun olduklarını kaydederek bunun ADB olarak euro cinsinden gerçekleştirdikleri ilk yeşil tahvil ihracı olduğunun altını çizdi. Bilindiği üzere ADB daha önce dolar (2015) ve rupi (2016) cinsinden yeşil tahviller ihraç etmişti.
İhraç edilen bu yeşil tahvilden sağlanan kaynaklar düşük karbonlu ekonomiye geçişte ve iklim değişikliğine dayanıklılık artırıcı projelerde kullandırılacak. Temmuz 2017’de İklim Değişikliği Operasyonel Çerçevesi’ni (2017-2030) uygulamaya sokan ADB, üye ülkelere iklim değişikliği ile mücadele, afet risk azaltım ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini daha iddialı hale getirmek konusunda destekler sunuyor.
ADB’nin iklim değişikliğine uyum ve seragazı emisyon azaltımı ile bağlantılı tedbirlere ve projelere sağladığı finansal destek miktarının 2017 yılında bir önceki yıla göre %21 artarak 4,5 milyar dolara ulaştığı aktarılıyor. ADB’nin 2020 hedefinin yılda 6 milyar dolar kaynak aktarmak olduğunun altı çizilirken bu kaynağın önemli kısmının yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği, akıllı şehirler, sürdürülebilir ulaşım, iklime dayanıklı tarım pratikleri, iklim bağlantılı afet risklerinin azaltılması gibi alanlara tahsis edildiği görülüyor.
ADB’nin 7 yıl vadeli son yeşil tahvili 600 milyon euro işlem hacminde, vade dolumu 16 Temmuz 2025 ve yıllık %0,35 kupon oranına sahip. Kalkınma finansmanı kurumlarının bir iklim finansmanı enstrümanı olan yeşil tahvillere olan ilgisi artarak devam ediyor.
Yıllık operasyon hacmi 32 milyar doları geçen, merkezi Manila, Filipinler’de bulunan ADB’nin Asya ve Pasifik ülkelerinde ekonomik büyüme, çevresel sürdürülebilirlik ve bölgesel entegrasyonu desteklediği biliniyor.