Ekonomi

Asya Bankaları Ekonominin Karbondan Arındırılması Çalışmalarında Yetersiz

İncelenen bankaların sadece üçte biri yeni kömür projesi finansmanını yasaklayan politikalara sahip.

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre Asya’daki bankalar, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel taahhütleri yerine getirmek ve ülkelerin karbondan arınma hedeflerine uyum sağlamada “yetersiz kalıyor”.

Geçen yıl Glasgow’da, yaklaşık 200 ülke, bankaları ve finans kuruluşlarını küresel iklim hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmak için daha fazla finansmanı seferber etmeye ve iklim adaptasyonu için ödeme yapmak adına yenilikçi yollar aramaya çağıran bir anlaşma imzaladı.

Ancak Singapur merkezli bir çevre grubu olan Asia Research & Engagement (ARE), Doğu ve Güneydoğu Asya’daki 32 bankanın hiçbirinin Paris Anlaşması’nın hedeflerini karşılamak için net bir taahhütte bulunmadığını veya yeterli eylem planına sahip olmadığını gösterdi.

ARE’nin raporunda, “Asya bankaları ulusal karbonsuzlaştırma politikalarına uyum sağlamada yetersiz kalıyor ve henüz küresel iklim hedeflerine ulaşmak için gerekli adımları atmadılar” denildi.

Bankaların yeşil finansal ürünleri piyasaya sürmekte hızlı oldukları, ancak mevcut ürünlerini karbon yoğun endüstrilerden uzaklaştırmak için gerekli politikaları göz önünde bulundurma konusunda geride kaldıkları belirtildi.

Raporda, “Bu, yeşil badana endişelerini artırıyor: Bankalar, gerçekte kirli sektörlere daha yüksek düzeyde finansman sağlarken sürdürülebilir finans anlaşmaları için bir pazarlama avantajı arayışı içindeler” denildi.

Çin, Japonya, Güney Kore, Singapur ve Endonezya gibi büyük ekonomilerdeki 32 bankadan sadece dokuzunun finanse ettikleri iş kollarının uzun vadeli net sıfır taahhütleri varken, sadece 13’ünün yeni kömür yakıtlı enerjinin finansmanını yasaklayan politikaları bulunuyor.

ARE, bankaların, gelecekteki düzenleyici risklerden kaçınmak ve müşterilerinin daha temiz teknolojilere geçişini sağlamak hedefiyle uyumlu, net iklim politikaları oluşturması gerektiğini söyledi.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Krizini Besleyenler İklim Krizine Yem Olacak

İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…

8 Ocak 2025

Türkiye’de Elektrikli Otomobil Satışları Yaklaşık Yüzde 50 Arttı

Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…

8 Ocak 2025

Prof. Dr. Salihoğlu: “Marmara’da Esas Sorun Kirlilik ve Oksijensizlik”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…

8 Ocak 2025

ABD’nin En Büyük 6 Bankası Son 1 Ayda Net-Sıfır Bankacılık İttifakı’ndan Ayrıldı

ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…

8 Ocak 2025

Müsilaj Geri Dönerken Akıllarda Tek Soru: Atık Deşarjı ve Kirlilik Sorunu 3 Yıldır Neden Çözülmedi?

Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü.  Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…

7 Ocak 2025

İklim Biliminin Son Çıktıları Bize Neler Söylüyor?

Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…

7 Ocak 2025