ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği), İnsani Yardım ve Afet Yardımı Ortak Görev Gücü’nün 13. Toplantısını gerçekleştirirken, Uluslararası İklim ve Güvenlik Askeri Konseyi’nin (IMCCS) Uzman Grubu, liderleri Hint-Asya Pasifik bölgesinde iklim değişikliğini “güvenlik önceliği” yapmaya çağıran yeni bir rapor yayımladı.
Uluslararası İklim ve Güvenlik Askeri Konseyi (IMCCS), değişen iklimin güvenlik risklerini tahmin etmeye, analiz etmeye ve incelemeye adanmış 38 ülkeden gelen dünyanın dört bir yanındaki üst düzey askeri liderler, güvenlik uzmanları ve güvenlik kurumlarından oluşan bir grup. ASEAN İnsani Yardım ve Afet Yardımı Ortak Görev Gücü’nün 13. Toplantısını gerçekleştirirken, IMCCS Uzman Grubu, liderleri Hint-Asya Pasifik bölgesinde iklim değişikliğini “güvenlik önceliği” yapmaya çağıran yeni bir rapor yayımladı.
COVID-19’un ortaya çıkışı ve devam eden sonuçları, zengin ülkelerde bile ciddi toplumsal kırılganlıkları ortaya çıkardı ve öngörülebilir krizlerin ciddi anlamda sosyal, ekonomik, politik ve güvenlikle ilgili sonuçları olabileceğini gösterdi. Dahası, COVID-19 krizi, bilimi risk yönetiminde bir temel olarak kullanmak için bir uyandırma çağrısı. Aynı şekilde, IMCCS Uzman Grubu’nun “Hint-Asya Pasifik’te İklim ve Güvenlik” başlıklı yeni raporuna göre iklim bilimi, en kötü olası sonuçları önlemek için güvenlik politikasına ve planlamaya dahil edilmeli. 2020 Briefer Serisi’nin bir parçası olan Dünya İklim ve Güvenlik Raporu, altı ana noktayı dile getiriyor:
IMCSS Genel Sekreteri, İklim ve Güvenlik Merkezi’nde Kıdemli Stratejist ve ABD eski Savunma Müsteşar Yardımcısı Sherri Goodman,”İklim değişikliği, Hint-Pasifik bölgesinde giderek yıkıcı fırtınalardan ve deniz seviyesindeki yükselişten bölgenin gıda güvenliğini tehlikeye atan göç eden balık stoklarına kadar artan güvenlik tehditlerini şiddetlendiren bir tehdit görevi görüyor. Bölgedeki mega kentler, yüksek sıcaklıklar ve ısınan sularla özel bir risk altında. Şimdi, iklim güvenliği risklerini bölgedeki dış politikalara ve savunma politikalarına dahil etmekten İnsani Yardım ve Afet Yardımı kapasitelerini güçlendirmeye kadar ‘iklime dayanıklılık’ önlemleri almanın zamanı. Güvenlik kuruluşları, hazırlık, planlama ve müdahaleyi koordine etmek için diplomatik, kalkınma ve afet müdahale kurumlarıyla birlikte çalışmalı” dedi.
Raporun temel bulgularını işaret eden, IMCCS Başkanı ve Hollanda eski Savunma Başkanı General Tom Middendorp ise “COVID-19 krizi bize çevremizdeki değişikliklere karşı ne kadar savunmasız olduğumuzu gösterdi. Bu savunmasızlıklardan, ulusal sınırlarımızın arkasına saklanamayız ve bunları topluca ele almalıyız. Kriz aynı zamanda, vaktimizin ellerimizden kayıp gitmesine izin verirsek ne olacağını da öğretti; Hazırlanmak ve yanıt vermek için ne kadar uzun süre beklersek, sonuçlar o kadar şiddetli olacaktır. Bana göre COVID-19, değişen iklimimizden bekleyebileceğimiz aksaklıkların başlangıcı. Bu benzeri görülmemiş rapor, iklim değişikliğinin Hint-Asya Pasifik bölgesindeki güvenlik durumunu nasıl etkilediğini ve gelecekteki güvenlik risklerinin neler olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Gelecekteki güvenlik tehditlerine karşı böyle bir öngörüde bulunduğumuz pek sık olmuyor. Hazırlıklı olmak, direnç oluşturmak ve zamanın parmaklarımızdan kaymasına izin vermemek gibi bir sorumluluğumuz var” şeklinde ifade etti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…