Bilim

Aşırı Orman Yangınlarındaki Artış Küresel Emisyonları Artırıyor

İklim değişikliği ve insan faaliyetleri son 20 yılda daha sık ve yoğun orman yangınlarına yol açtı. Bu yangınlar ise, emisyonların hızla artmasına neden oldu.

Çin Bilimler Akademisi (CAS) tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel orman yangınları 2001 ile 2022 yılları arasında 33,9 milyar ton karbondioksit (CO2) saldı. Bu, her yıl orman yangınlarının neden olduğu karbon emisyonlarının, Japonya’da fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonlardan daha yüksek olduğu anlamı taşıyor. “Aşırı orman yangını olaylarının” artan sıklığı emisyonların da artmasına neden oluyor.

Merkezi Çin’in Shenyang kentinde bulunan CAS Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü’nden çalışmanın ortak yazarı Xu Wenru, ‘aşırı orman yangınları’ teriminin genellikle ortalama bir orman yangınıyla karşılaştırıldığında tüm alanı yakıp kül eden yangınları ifade ettiğini söyledi. Bu tip yangınlar daha geniş alanda, daha uzun süre devam eder ve daha büyük bir etki bırakır.

Çalışma, özellikle kuzey ormanlarındaki yangınlardan kaynaklanan emisyonların “hızla artan bir eğilim gösterdiğini” ortaya koydu.

Xu, orman yangınlarının sayısının artmasının kısmen iklim değişikliğinin neden olduğu sık görülen sıcak hava dalgaları ve kuraklıklardan kaynaklandığını söyledi. İnsan faaliyetleri de bir rol oynuyor: “Birçok orman yangını aslında insanlar tarafından, örneğin geceleri ısınmak için ateş yakıldığında, havai fişek atıldığında veya sigara içilmesi nedeniyle meydana geldi.”

CAS’ın Pekin’deki Atmosfer Fiziği Enstitüsü’nden meteorolog Zhou Tianjun, raporu şok edici buldu. Özellikle, 2001 ile 2022 yılları arasında çıkan yangınlarda yanan orman alanının ortalama olarak, o dönemde insanlar tarafından her yıl ekilen ormanların büyüklüğünün 11 katı olduğunu gösteren bir rakama dikkat çekti: “Ağaç ekimi, karbon yutaklarını artırmanın önemli bir yolu olarak görülüyor ancak bu rakam, ağaç ekimi çabalarının orman yangınları karşısında ne denli güçsüz olduğunu gösteriyor.”

Rekor Kıran Yangınlar

Rapor, 2018 ile 2023 yılları arasında meydana gelen ve her biri havaya 600 milyon tondan fazla CO2 salan 10 aşırı orman yangını olayını öne çıkarıyor. Bu yangınlar, her biri geniş ormanlara sahip olan beş ülkede yoğunlaştı: Rusya, Brezilya, Kanada, Avustralya ve Endonezya.

Emisyon listesinin başında bu yıl dünyanın kuzey ormanlarının %28’ine ev sahipliği yapan Kanada’yı kasıp kavuran rekor kıran yangın geliyor. 2023 yılında ülke genelinde 6.700’den fazla yangın çıktı ve Norveç’in neredeyse yarısı kadar olan toplam 18,5 milyon hektarlık alan yandı.

CAS raporu, bu yıl Kanada’daki orman yangınlarının Ekim ayı itibarıyla 1,5 milyar tondan fazla CO2 saldığını ve önceki 22 yılda ülkedeki tüm orman yangınlarından kaynaklanan emisyonların toplamını aştığını ortaya çıkardı.

Orman yangınları ve diğer kontrol edilemeyen yangın türlerinin etkilerinin önümüzdeki yıllarda dünya çapında daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Atlanta’daki Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde atmosfer bilimci profesör Wang Yuhang, raporun kendi çalışmasını tamamladığını söylüyor. Bu çalışma, 2050’lerde küresel yangın alanlarında 2000’li yıllara kıyasla kabaca %20’lik bir artış olduğunu gösteriyor.

Wang, “Daha da şaşırtıcı olanı, küresel yangın karbon emisyonlarının iki katına çıkması bekleniyor; bu da yangının gelecekte kısa vadeli zaman dilimlerinde daha önemli bir karbon kaynağı olarak ortaya çıkacağını gösteriyor” diye ekledi.

Wang, raporun ülkelerin orman yangınlarından kaynaklanan karbon emisyonlarını ulusal iklim planlarına dahil etmeleri ve bu emisyonlar için bir izleme, raporlama ve doğrulama sistemi kurmaları gerektiği yönündeki önerisini yineledi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024