Bilim

Aşırı Hava Olaylarının Sorumlusu Hiç de Yabancı Değil!

Geçtiğimiz Salı günü American Meteorological Society tarafından yayımlanan ve içerisinde National Oceanic and Atmospheric Administration’dan (NOAA) bilim insanlarının araştırmalarının da bulunduğu yeni bir rapor, 2016’daki ortalama sıcaklığın ve Asya üzerindeki sıcak hava dalgasının uzun süredir devam eden iklim değişikliği nedeniyle gerçekleştiğini ortaya koyuyor. 

American Meteorological Society tarafından hazırlanan “Explaining Extreme Events of 2016, From a Climate Perspective” adlı yeni rapor, 2016’daki ortalama sıcaklığın ve Asya üzerindeki sıcak hava dalgasının nedenini uzun süredir devam eden iklim değişikliğine bağlıyor. NOAA‘dan bilim insanlarının araştırmalarının da yer aldığı rapor, iklim değişikliğinin aynı zamanda Arctic’lerdeki aşırı sıcaklar, Alaska ve Avustralya’daki deniz sıcaklık dalgalarının gelişimi, 2015-2016’daki El Niño’nun şiddeti ve Büyük Set Resifi’ndeki mercanların beyazlaşması süreci gibi 2016’daki diğer ısı olaylarının da sorumlusu olduğunu belirtiyor.

Aşırı Olayları İklim Perspektifinden Açıklama serisinin 6. yayımı niteliğinde olan raporda, 2016 yılı içerisinde altı kıtada ve iki okyanusta gerçekleşen aşırı hava olaylarını inceleyen 27 makale bulunuyor. 18 ülkeden 116 bilim insanının katkı yaptığı çalışmada NOAA’dan bilim insanları da tarihsel gözlemleri ve değişen eğilimleri, iklim değişikliğinin aşırı bir olayı etkileyip etkilemediğini veya oluşma olasılığını değiştirip değiştirmediğini belirlemek için model sonuçları ile birlikte analiz etti.

 Raporun Korkutucu Bulguları

Yeni araştırma, iklim değişikliğinin ABD’nin batısındaki orman yangınları riskini, Çin’de yaşanan aşırı yağış miktarını ve Güney Afrika’daki kuraklığı ve neden olduğu gıda sorunlarını artırdığını ortaya çıkarıyor. Araştırmacılar, 2016 yılında, iklim değişikliğinin Çin ve Batı Avustralya’da nezle salgını olasılığını azalttığını da ifade ediyorlar. Brezilya’daki şiddetli kuraklığı, Avustralya’daki rekorlar yağışları veya Avrupa’da hava kalitesini kötüleştiren durgun hava koşullarını inceleyen bilim insanları bu olayların iklim değişikliği ile kesin bir bağlantısını bulamadıklarını belirtiyorlar.

Raporun bu yayımındaki 27 makaleden 21’inde iklim değişikliği aşırı hava olaylarının belirgin bir nedeni olarak tanımlanıyor. Son altı yılda bu raporda incelenen 131 makalenin yaklaşık %65’i iklim değişikliği için bir rol tanımlarken, %35’i kayda değer bir etki bulamıyor. Herhangi bir iklim sinyali bulamayan makalelerin ise birçok nedeni olabilir: Zaman içerisinde aşırı hava olaylarının sıklığında veya şiddetinde bir değişim yaşanmamış olması veya bu araştırmacıların 6 yıllık süreçte bugünkü mevcut gözlemsel kayıt veya bilimsel araç ve modelleri kullanmaması gibi. Gelecekteki çalışmalar ise, iklimin aşırı hava olayları üzerindeki etkisine yeni kavrayışlar getirebilir.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024