Araştırmacılar, aşırı hava koşullarının beyin sağlığına zarar verebileceğini ve birçok nörolojik durumu daha da kötüleştirebileceğini buldu.
University College London’dan araştırmacılar, yarım yüzyıldan uzun bir süreyi kapsayan yüzlerce çalışmayı inceledikten sonra The Lancet Neurology‘de çevresel değişiklikler ile nörolojik sağlık arasında endişe verici bir ilişki olduğunu yazdı.
Aşırı hava koşullarının felç, Alzheimer, menenjit, epilepsi ve multipl skleroz dahil 19 sinir sistemi durumu üzerindeki etkisini analiz ettiler. Ayrıca kaygı, depresyon ve şizofreni gibi ciddi ve yaygın psikiyatrik bozukluklara da baktılar.
Araştırmacılar “iklimin bazı beyin rahatsızlıkları, özellikle de felç ve sinir sistemi enfeksiyonları üzerindeki etkisine dair açık kanıtlar” buldu. University College London’dan Profesör Sanjay Sisodiya, iklim değişikliklerinin beyin hastalıkları üzerindeki etkilerinin, özellikle sıcaklıkta yaşanan aşırı düşüş ve yükselişler ile gün içindeki sıcaklık varyasyonlarından kaynaklandığını söyledi.
Dr. Sisodiya, daha sıcak gecelerin uykuyu bozabileceğinden gece sıcaklıklarının “özellikle önemli” olabileceğini söyledi. Sıcak hava dalgaları daha sık ve daha uzun hale geldikçe, dünya çapında milyarlarca insan normalden daha yüksek sıcaklıklarda uyuyor.
Artan sıcaklıklar dünya çapında rekorları kırarken, aşırı sıcaklığın sağlığımızı nasıl etkilediğini incelemek ve anlamak acil hale geldi.
Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca Asya, bilim insanlarının iklim krizine bağladığı sıcak hava dalgalarının etkisi altında kaldı.
Bu Nisan, kayıtlara geçen en sıcak Nisandı. Bir araştırma, 2023’ün şimdiye kadarki en sıcak yıl olduğunu ve geçen yazın ise 2.000 yılın en sıcak yılı olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmalar, kişinin uykuya dalması için vücut sıcaklığının biraz düşmesi gerektiğini gösteriyor.
Dr Sisodiya, “Kötü uykunun bazı beyin rahatsızlıklarını kötüleştirdiği biliniyor” dedi. Etki uyku alanının ötesine uzanıyor.
Araştırmacılar, demans hastalarının, sıcak ve soğuk, aşırı sıcaklıklardan daha fazla zarar görme riskiyle karşı karşıya olduklarını, çünkü bilişsel bozuklukların davranışları çevresel değişikliklere uyarlama yeteneklerini sınırlayabildiğini buldu.
Araştırmacılar, daha fazla sıcaklık değişiminin ve sıcak hava dalgalarının, hastaneye başvuruların ve demansa bağlı ölümlerin artmasına yol açabileceği konusunda uyardı.
Ayrıca iklim kaygısının ek yükünün, özellikle mevcut kaygı ve benzeri rahatsızlıkları olan insanlar için işleri daha da zorlaştırabileceğini söyledi. Bu, iklim krizinin etkileriyle ve sağlıklı kalmak için yapmamız gereken değişikliklerle baş etmeyi zorlaştırabilir.
Araştırmacılar, daha fazla insan aşırı hava olaylarına maruz kaldıkça, mevcut çalışmaların çoğunun bunların beyin sağlığı üzerindeki etkisini tam olarak anlamak için yetersiz olabileceğini söyledi. Mevcut ve gelecekteki iklimi dikkate alan daha fazla çalışma yapılması çağrısında bulundular.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…