İklim değişikliği ile bağlantılı sel, kuraklık, sıcak hava dalgası gibi aşırı hava olayları, 1980 ve 2017 yılları arasında Avrupa genelinde yaklaşık 453 milyar euroluk ekonomik kayba neden oldu.
Avrupa Çevre Ajansı (European Environment Agency-EEA) tarafından yayımlanan yeni verilere göre, 33 Avrupa Ekonomik Bölgesi ülkesi, 2010 yılından itibaren her sene kolektif olarak ortalama 13 milyar euroluk maddi zarara uğradı.
Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere, zarardan en çok etkilenen ülkeler listesinde kendine yer buldu. Fransa’da ise 1980’den beri aşırı hava olayları ve jeofiziksel olaylar nedeniyle 23.415 kişi hayatını kaybetti. Bu rakam ülkeyi Avrupa ülkeleri arasında birinci sıraya yerleştiriyor.
Ajans bu ölümlerin nedenlerinin %68’ini “Klimatolojik-Sıcaklık Dalgası olayları” olarak sınıflandırırken %28’ini ise deprem ve toprak kaymaları gibi “Jeofiziksel olaylar” olarak sınıflandırıyor.
Neredeyse yarım trilyon euroya ulaşan zarar, Belçika’nın toplam gayri safi yurtiçi hasılasına eşdeğer.
Toplam ekonomik kayıpların neredeyse üçte biri sel hasarından, diğer üçte biri ise sadece fırtınalardan kaynaklandı. 2002’de Orta Avrupa’da gerçekleşen sel felaketinin 21 milyar euroluk zararı, en pahalı aşırı hava olayı olarak kayıtlara geçerken, bunu 2003 yılındaki kuraklık ve sıcak hava dalgasının neden olduğu 15 milyar euroluk zarar izledi.
Alman reasürans grubu Munich Re’ye göre ise, 2017, doğal afetlerin neden olduğu en masraflı ikinci yıl olarak kayıtlara geçti. İklim ile bağlantılı felaketlerden kaynaklanan zararlar ise önceki bütün rekorları kırdı.
2017’deki toplam 330 milyar dolarlık kayıp, 2005 ve 2008 gibi felaketlerin oldukça fazla maddi zarar verdiği yılları da geride bıraktı. Tohoku depremi ve Tayland’daki sellerin gerçekleştiği 2011 yılı ise 350 milyar dolarlık zarar ile ilk sıradaki yerini korumaya devam etti.
Munich Re ayrıca, sigortalı zararlarının 1980-2017 döneminde rekor kırarak 135 milyar dolara ulaştığını tahmin ediyor. Grup, kasırgaların ve depremlerin en belirgin iki sebep olduğu sonucuna da vardı.
İklim bağlantılı aşırı hava olayları insanların hayatlarını kaybetmelerine neden olurken finansal açıdan da büyük zararlar veriyor. Ancak buna rağmen politika yapıcılar yeni kurallar ve hedefler belirlerken olayın bu yönünü ne kadar dikkate alıyor sorusu halen tartışılıyor.
Örneğin, Avrupa Komisyonu’nun 2050’de iklim nötr bir Avrupa’yı hedefleyen çağrısı, rekor sıcaklıkların ve hava olaylarının neden olduğu sürekli artan maliyetlerin yük olduğunu ve herkesin geçimini tehdit ettiğini kabul ediyor.
Bununla birlikte, modelleme bu kayıpları hesaba katmıyor. EEA bile, “Yüksek değişkenlik, tarihsel trendlerin analizini zorlaştırıyor çünkü yılların seçimi trend sonuçlarını ağır şekilde etkiliyor” diyor.
Ajans ayrıca, “Toplam zararların büyük bir kısmına az sayıda olayın neden olduğu” görüşünü yorumlamanın karmaşık bir faktör olduğunu da savunuyor.
Ekonomik kayıpları tarım açısından da tahmin etmek kolay bir iş değil. Şarap yetiştiriciliği ve bira endüstrisi gibi sektörlerin sıcaklıklardan olumsuz bir şekilde etkilenmesi bekleniyor, ancak gerçek etki tek bir somut rakamla özetlenemiyor.
Komisyonun 2050 iklim planı taslağı her ne kadar eleştirilse de, iddialı bir iklim değişikliği politikasının sağlık maliyetlerini yılda yaklaşık 200 milyar euro azaltacağı, erken ölüm oranlarını düşüreceği ve hava kalitesini büyük ölçüde artıracağı sonucuna varması nedeniyle memnuniyetle karşılanıyor.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…