Ekonomi

Aşırı Hava Olayları 2050’ye Kadar 5,6 Trilyon Dolarlık Zarara Neden Olabilir

2050 yılına kadar sel gibi aşırı hava olayları küresel ekonomiye 5,6 trilyon dolara mâl olabilir.

Pazartesi günü yayımlanan bir rapora göre, dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarında kötüleşen kuraklıklar, fırtınalar ve şiddetli yağmurlar gibi aşırı hava olayları, 2050 yılına kadar, küresel ekonomide 5,6 trilyon dolarlık zarara neden olabilir.

Bu yıl şiddetli yağışlar, Çin ve Güney Kore’deki şehirleri sular altında bırakıp Hindistan’da su ve elektrik arzını bozan selleri tetiklerken, kuraklık da Avrupa genelindeki çiftçilerin hasatlarını riske attı.

Bu tür felaketler, ekonomilere yüz milyarlarca dolara mâl oluyor. Brüksel merkezli Afetlerin Epidemiyolojisi Araştırma Merkezi tarafından sağlanan Acil Durum Veri Tabanı’na göre, geçen yılki aşırı kuraklık, sel ve fırtınalar 224 milyar doların üzerinde küresel kayıplara yol açtı.

Ancak, mühendislik ve çevre danışmanlık firması GHD’nin raporuna göre, iklim değişikliği önümüzdeki on yıllarda daha yoğun yağış, sel ve kuraklığı tetiklediği sürece bu maliyetler artacak.

GHD’nin Kanada su piyasası programını yöneten Don Holland, suyun – çok fazla veya çok az olduğunda – “bir topluluğun yaşayabileceği en yıkıcı güç” olabileceğini söyledi.

GHD, ekonomik ve iklim koşullarını temsil eden ABD, Çin, Kanada, Birleşik Krallık, Filipinler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya olmak üzere yedi ülkede su risklerini çeşitlendirdi.

Küresel sigorta verilerini ve ekstrem olayların farklı sektörleri nasıl etkileyebileceğine dair bilimsel çalışmaları kullanan ekip, ülkelerin karşı karşıya olduğu genel ekonomik maliyetler kadar acil maliyetleri de tahmin etti.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de kayıplar 2050 yılına kadar toplam 3,7 trilyon dolar olabilir. ABD’nin gayri safi yurtiçi hasılası o zamana kadar her yıl yaklaşık %0,5 oranında daralabilir.

Dünyanın 2 numaralı ekonomisi olan Çin ise, yüzyılın ortasına kadar yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık kümülatif kayıplarla karşı karşıya.

Su kıtlığının üretimi aksatması, fırtınalarla sellerin altyapı ve envanteri yok etmesi nedeniyle 4,2 trilyon dolara mâl olan felaketlerden en fazla, küresel ekonomi için hayati öneme sahip beş iş sektöründen biri olan imalat ve dağıtım sektörü etkilenecek.

Hem kuraklığa hem de aşırı yağışa karşı savunmasız olan tarım sektörü, 2050 yılına kadar 332 milyar dolar zarar görebilir. Büyük zorluklarla karşı karşıya olan diğer sektörler ise perakende, bankacılık ve enerji.

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen bu yılki Dünya Ekonomik Forumu’nda, küresel bir uzman grubu, politikacılara su yönetimi konusunda tavsiyelerde bulunmayı amaçlayan “suyun ekonomisini” araştırmak için yeni bir komisyon kurdu.

Komisyon eş başkanı Tharman Shanmugaratnam, “Suyu ve iklimi nasıl yönettiğimizi birlikte değiştirmeliyiz. Bunu yapmanın maliyetleri tabii ki önemli, ancak aşırı hava koşullarının hasara yol açmasına izin vermenin maliyetlerine kıyasla göz ardı ediliyor” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024