Ekonomi

Aşırı Hava Olayları 2024’te 229 Milyar Dolarlık Hasara Neden Oldu

Christian Aid’in derlediği yeni verilere göre, 2024’ün en maliyetli iklim felaketleri 2.000 kişinin ölümüne ve 229 milyar dolarlık hasara neden oldu.

Christian Aid’in sigorta ödemelerine ilişkin en son yıllık analizi, 2024 yılında dünyanın en maliyetli 10 iklim felaketinin 229 milyar dolarlık hasara ve 2.000 kişinin ölümüne neden olduğunu ortaya çıkardı.

Mali yıkımın dörtte üçü, iklim inkarcısı Donald Trump’ın gelecek ay başkan olacağı dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de meydana geldi.

2018’den bu yana ilk kez bir yılda 50 milyar dolardan fazla kayba neden olan iki fırtına yaşandı: Eylül ve Ekim aylarında ABD’yi kasıp kavuran Helene ve Milton kasırgaları.

Küresel ısınma açısından yeni bir rekor kıracağı neredeyse kesin olan yılın sonunda açıklanan ilk 10 aşırı hava olayı arasında; Güneydoğu Asya’da en az 829 kişinin ölümüne ve 12,6 milyar dolarlık ekonomik hasara yol açan Yagi Tayfunu; Avrupa’da en az 26 kişinin ölümüne ve 5 milyar dolarlık kayba neden olan Boris Fırtınası; ve Güney Çin, Bavyera, Valensiya ve Brezilya’daki Rio Grande do Sul’daki yıkıcı seller yer alıyor.

İnsan kaynaklı iklim krizinin artan mali etkisi daha açıkça görüldü: İlk 10 felaketin hepsinin faturası 4 milyar dolardan fazla oldu.

İklim bilimciler her durumda felaketlerin gaz, petrol ve kömür gibi fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanma olasılığının ne kadar yüksek olduğunu hesapladılar.

Imperial College London’da dünya hava durumu ilişkilendirme araştırmacısı Dr. Mariam Zachariah şunları söyledi: “Bu felaketlerin çoğu, iklim değişikliğinin açık izlerini gösteriyor. Aşırı hava koşulları açıkça dünyanın her köşesinde inanılmaz acılara neden oluyor. “Bu rapor, 2024’teki iklim tahribatının yalnızca bir anlık görüntüsü. Daha sık ve yoğun hale gelen çok daha fazla kuraklık, sıcak hava dalgası, kontrol edilemeyen yangın ve sel var.”

Sıralama her yılın sonunda Christian Aid tarafından sigorta ödemelerinden elde edilen veriler kullanılarak derleniyor. Yardım kuruluşu, özellikle yoksul ülkelerde pek çok insanın sigortasız olması nedeniyle felaketlerin gerçek maliyetinin muhtemelen çok daha yüksek olacağını söyledi.

Önceki Haberler

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025

Plastik Anlaşması 2025’e Kaldı

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…

2 Ocak 2025

Yeni Trump Dönemi İklim Eylemi için Felaket Anlamına Gelebilir

İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…

2 Ocak 2025

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı Hava Olayları 2024’te Yıktı Geçti

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an…

31 Aralık 2024